Meny Stäng

Vanligaste misstagen vid köp av ny bostad

När du ska köpa ett nytt hus eller en ny bostad kan det kännas väldigt spännande och roligt. Du bör dock vara uppmärksam på att du verkligen har koll på allting för att fel och misstag inte ska uppstå. Dock är det alltid en första gång för alla och det är lätt att vara efterklok. Det är alltid en fördel att ta reda på så mycket information som möjligt, fråga vänner och bekanta om deras bostadsköp, vill du vara extra noggrann kan du anlita en rådgivare som går i genom hela köpprocessen med dig. Det finns några vanliga misstag som personer gör när de köper en ny bostad och dessa är bland annat:

1. Lägga ett för högt bud. Ibland kan en köpare bli för exalterad vid en budgivning på en bostad och slutar med att lägga för mycket pengar än vad som kanske hade behövts. Är man är ny på detta så kan det vara svårt att tänka på när man bör avsluta sin budgivning.

2. Att köpa bostad i ett mindre bra område. Du kanske verkligen gillar bostaden du ska köpa men inte har kollat så mycket på hur området ser ut. Det kanske är ett område som ska genomgå drastiska byggnadsförändringar runt om i naturen och liknande. Det kan påverka värdet på din bostad. Det kan även vara oroande att köpa bostad i ett område där kriminaliteten är hög.

3. Stora renoveringskostnader. Du kanske anser att du har hittat en superbra deal på ett billigt hus för att sedan rusta upp det för några hundratusen. Det kan gå som du tänkt dig, men i värsta fall så kan de beloppen uppgå till miljoner om du inte har gjort noggranna kontroller och besiktningar. Har du inte en välplanerad backupbudget för eventuell renovering så kanske du ska tänka om innan du köper ett renoveringsprojekt.

5. Inte jämfört olika räntevillkor. Ska du ta ett bolån är det smart att inte välja det första bästa erbjudandet du får, det kan skilja sig ganska mycket bland räntor mellan olika banker och långivare. Se till att du har undersökt tillräckligt för att få så bra räntevillkor som möjligt.

6. Inte anlitat pålitlig besiktningsman. Det är väldigt viktigt att bostaden du har köpt har blivit noga kontrollerad och analyserad av en licenserad besiktningsman. Det finns en lagstiftning att en person ska kunna utföra detta om man uppfyller en undersökningsplikt, dock kan det behövas mycket kunskap för att kunna avgöra om ett hus är i gott skick eller inte. Det är alltid bäst att anlita en oberoende besiktningsman som kan kontrollera att allt står rätt till. Speciellt om du själv har gjort en undersökning av bostaden och misstänker att något kan vara fel.