Meny Stäng

Ta lån för att köpa fritidshus?

Köpa fritidshus

Går du i tankar på att köpa ett fritidshus eller sommarstuga? Har du inte tänkt att köpa det kontant utan behöver ta ett lån så finns det några saker att tänka på.

Innan du börjar leta fritidshus kan det vara bra att söka lånelöfte hos banken så att det inte uppstår några problem. Processen för att låna pengar till fritidshus ser likadan ut som när du ska köpa ett hus, skillnaden är att det ofta är ett lägre pris på ett fritidshus eller sommarstuga och på så vis har du större möjlighet att betala av lånet snabbare. Vill du hellre ha något mindre i stil med en kolonilott? Då behövs det en utökning av ett befintligt bolån eller ett privatlån och inte ett lånelöfte. Anledningen till detta är för att en kolonistuga ofta står på ofri grund, vilket betyder att du inte äger marken som huset står på, den ägs ofta av kommunen.

Gör en grundlig besiktning

Innan ditt köp är det viktigt som köpare att undersöka fritidshuset och läsa beskrivningen noga. Du behöver veta information om bland annat renoveringar, pantbrev, driftkostnader och uppvärmning. Säljaren har viss skyldighet att upplysa dig om diverse fel och konstigheter på sommarstugan du ska köpa men det är även viktigt att du själv gör en egen inspektion så inga dyra komplikationer väntar dig. Skulle någon brist eller fel med huset upptäckas i efterhand kommer du inte få någon ekonomisk ersättning. Vill du vara extra noga och säker kan det vara en bra idé att investera i en besiktningsman för ditt egna intresse. Med en grundlig besiktning kan dyra överraskningar undvikas och du får med all säkerhet klartecken på husets skick. Hus som är äldre än 10 år kostar generellt mer att underhålla och så småningom kan det behöva att renoveras, så det kan även vara klokt att ha med renoveringskostnader i beräkningarna.

Uppskatta månadskostnaden

Det finns lite mer saker som är smart att tänka på innan du gör ett köp av ett fritidshus. Det kan vara bra att sätta upp någon slags budget, fundera på hur det kommer att påverka din privatekonomi. Se till att uppskatta månadskostnaden, där bland annat vatten, el , sophämtning och lån tillkommer. Resor till och från fritidshuset är också viktigt att räkna på.

Härligt att kunna fiska med vännerna vid sitt fritidshus.

En till viktig aspekt att tänka på innan val av fritidshus eller sommarstuga är att du noga planerar geografiskt vart du vill att stugan ska vara. Det kan vara skönt att känna sig bekväm med området och veta att du på lång sikt vill spendera mycket tid där. Det kanske är viktigt för dig att solens strålar alltid syns till eller att det finns nära till vatten och bad. Tänk på att utforska området och ta reda på funderingar du har angående dina önskemål, fråga grannar eller människor som bor i området!

Syftet med din sommarstuga

Har du ett till syfte med din sommarstuga? kanske planerar du att jobba hemifrån ibland?
Syftet med fritidshus har förändrats mycket, speciellt under pandemin. Många kommer fortsätta jobba hemifrån och vill gärna ha sina sommarstugor som arbetsplats. Du kommer då vilja åka oftare och kanske under längre perioder. Kräver ditt arbete bra internetuppkoppling är det också något viktigt att tänka på, vad finns det för internetmöjligheter? Kan fiber installeras? Planerar du att vara i din stuga året runt? Då kan det vara bra att se över allt som behövs inför det, till exempel, vatten, värme och att rören fungerar.