Meny Stäng

Snabba lån för att finansiera din renovering

Snabba lån för att finansiera din renovering

Vid lån kopplade till sin bostad tänker de flesta på bolån. Bolån är ett måste vid köp av bostad men för att finansiera en renovering finns andra lån att ha koll på. Snabbare utbetalning och ingen säkerhet är två av anledningarna till att privat- och smslån kan vara värda att undersöka.

Då det är ovanligt att kunna betala en bostad helt med egna medel har de allra flesta som äger en bostad ett bolån. Antalet bolån i Sverige ökar, enligt en undersökning från Statistiska centralbyrån. I undersökningen framgår att ökningen till stor del beror på att personer lånar pengar för att finansiera sin renovering.

Lån med snabba utbetalningar

Bolån är främst ett lån som kombineras med kontantinsatsen för att kunna köpa en bostad, men lånet går också att utöka för att kunna genomföra en renovering. Denna typ av lån innebär att du kan låna en större summa pengar, men är inte helt enkelt och smidigt att få. Bolån kan därför vara passande vid större renoveringar, men vid mindre åtgärder finns andra fördelaktiga alternativ.

Vid en mindre renovering eller uppfräschning kan det passa bra med privatlån. Utbetalningstiden tenderar att vara snabbare än vid ett bolån, vanligtvis 1-3 dagar. Om du är i behov av pengarna direkt kan smslån vara en idé. Dessa lån innebär ofta snabbare utbetalning och är därför ett bra alternativ om du behöver låna pengar direkt nu.

Vid en mindre renovering eller uppfräschning kan det passa bra med privatlån

Så mycket kan du låna

Bolånet kommer med säkerhet, vilket innebär att du pantsätter bostaden som en garanti för banken om du inte kan betala tillbaka ditt lån. Privat- och smslån, däremot, kommer i de flesta fall utan säkerhet. Den främsta anledningen till detta är att det rör sig om mindre summor än vid ett bolån.

Hos många långivare och förmedlare är maxgränsen för ett privatlån 600 000 kr. Ett smslån har stora variationer i sina möjliga lånebelopp, men det vanligaste är ett spann mellan 1000-50 000 kr.

Vanliga krav för att bli beviljad lån

Precis som andra typer av lån kräver både privat- och smslån att du är minst 18 år gammal. De flesta av dessa lån kräver även att du har en fast inkomst. För att bli beviljad ett privatlån krävs i många fall, liksom vid ett bolån, att du inte har någon betalningsanmärkning eller aktuell skuld.

Ett smslån innebär i regel friare krav än vid andra typer av lån. I många fall går smslån att ta trots att du har en betalningsanmärkning. Det finns även de smslån som vid ansökan inte drar någon UC, vilket gör att den med svag kreditvärdighet i större utsträckning beviljas lån.

Undersök villkoren för att få låna

Undersök villkoren

Innan du ansöker om ett lån är det alltid viktigt att noggrant undersöka villkoren, för att du senare inte ska hamna i en svår ekonomisk situation. De faktorer som främst avgör hur ditt lån utformas är återbetalningstiden, uppläggningsavgiften och räntan. Olika privatlån har olika räntor, men kommer i regel med bra villkor. Om du ska ansöka om ett smslån är det av ännu större vikt att du undersöker villkoren, detta eftersom många av långivarna tenderar att ha höga räntor.