Meny Stäng

Så funkar ett sk. bottenlån när du tar ett bolån

När man talar om bolån förutsätter många att bolån endast består av en enda del. Det stämmer dock inte, eftersom bolån trots att reglerna och rekommendationerna för denna typ av lån gjordes om år 2010, fortfarande i regel består av flera olika delar, nämligen sk. bottenlån och topplån.

bottenlån

Den viktigaste delen av ett bolån, och den del som de allra flesta menar när de talar om denna låneform, är dock det så kallade bottenlånet. Denna del av lånet uppgår nämligen i regel till 75 % av bostadens pris, och tas med bostaden som säkerhet eller pant. Att bostaden används som pant i sammanhanget innebär två saker:

1. Om den som tar lånet inte betalar tillbaka lånet, har banken eller långivaren rätt att sälja bostaden för att få tillbaka pengarna man lånat ut.
2. Att banken eller långivaren kan erbjuda en betydligt lägre låneränta än annars på ett bottenlån.

Fast ett bottenlån är riskabelt på sätt och vis är det därför även en mycket förmånlig låneform, inte bara för att räntan är mer förmånlig än på andra lån, utan även för att återbetalningstiden i regel är betydligt längre än på andra lån.

Ansök om ett bolån online

Huslån
Compricer Bolån
 • Compricer Bolån
 • Service för att hitta ditt billigaste bolån.
  En handläggare hjälper dig utifrån just ditt behov.
 • Se aktuell ränta hos Compricer
Huslån
Lånekoll huslån
 • Lånekoll Bolån
 • Lånekoll förhandlar bästa räntan åt dig.
  Service för att hitta ditt billigaste bolån.
 • Se aktuell ränta hos Lånekoll
Huslån
Hypoteket bolån
 • Hypoteket huslån
 • Samma ränta till alla - ingen förhandling.
  Helt digitalt - inga bankmöten.
 • Se aktuell ränta hos Hypoteket

Är ett bottenlån då alltid ett enda lån när man tar ett bolån?

Nej, det behöver det faktiskt inte vara, för bottenlånet kan delas in i flera olika delar, om man t.ex. vill ha bunden ränta på en viss del av lånet, men rörlig ränta på en annan del, om man vill ha olika bindningstider på lånet, och så vidare. Givetvis kan man inte dela in ett bottenlån i hur många delar man vill, men några stycken brukar gå bra.

Varför väljer folk att dela upp sitt bottenlån i flera delar?

Detta gör man helt enkelt för att sprida sina risker, så att man inte lägger alla ägg i en korg gällande lånet så att säga. Hur ränteläget kommer att utveckla sig framöver är ju trots allt väldigt svårt att veta säkert, och då är ett bra alternativ att dela upp ett bottenlån, som ju ofta är på väldigt stora belopp.