Meny Stäng

Så fungerar så kallade topplån idag

Förr var så kallade topplån utöver bottenlån vanliga när man tog bolån. År 2010 ändrades dock reglerna gällande hur mycket man egentligen kan låna som bolån, vilket gjorde att topplånen blev mindre eftertraktade, då dessa nya regler bland annat gjorde att man maximalt kunde låna 85 % av bostadens marknadsvärde, och inte t.ex. 90 % eller 100 % av det, som var möjligt förr.
Dessa ändringar gör att en del tror att topplån inte alls finns kvar idag, men detta stämmer inte. Trots att topplån inte är lika vanliga som de en gång var, finns det nämligen fortfarande möjlighet att ta dessa lån.

topplån

I denna artikel kommer vi att berätta lite mer om hur topplån fungerar idag.

Hur skiljer sig ett topplån från bottenlånet?

Precis som förr, tas ett topplån utan bostaden som säkerhet. Detta innebär att topplånet innebär en högre kreditrisk än bottenlånet. Med anledning av detta har ett topplån i regel en betydligt högre ränta än ett bottenlån.

Hur mycket topplån tar man då idag?

I regel rör det sig om 5% eller max. 10 % av bostadspriset. Om du t.ex. får lov att låna 75 % av priset som bottenlån, kan du ta ett topplån på upp till 85 % om du vill det. Om banken däremot går med på att låna ut 80% som ett bottenlån, kan du ta 5 % som ett topplån om du vill, och så vidare.

Är det vanligt att man tar topplån idag?

Det beror på vilken bank man vänder sig till, vad man köper, samt en hel del andra faktorer. Men det är inte helt ovanligt att banken lånar ut max. 75 % av marknadsvärdet till dig, och då behövs ofta ett topplån. Så fast topplån kanske inte är lika vanliga idag som de var förr, är de fortfarande betydligt vanligare än vad folk tror!

Är det tack vare topplån möjligt att ta ett bolån utan att ha en egen kontantinsats?
Nej, det är det inte, trots att det var just detta som topplån användes till förr. Så är dock inte fallet längre, utan idag måste man ha minst 15 % av köpesumman som kontantinsats för att kunna köpa en bostad. Ett topplån hjälper inte till med detta på något vis.

Om räntor och återbetalningstider på topplån

Till skillnad från bottenlån har i regel topplånen rörliga räntor, och det är ovanligt att man binder dem. Det är hos många lånegivare inte ens möjligt att binda dem.

Ett topplån har i regel en återbetalningstid på 10 till 15 år, dvs. en betydligt kortare återbetalningstid än vad ett bottenlån har.

Ansök om ett bolån online

Huslån
Compricer Bolån
 • Compricer Bolån
 • Service för att hitta ditt billigaste bolån.
  En handläggare hjälper dig utifrån just ditt behov.
 • Se aktuell ränta hos Compricer
Huslån
Lånekoll huslån
 • Lånekoll Bolån
 • Lånekoll förhandlar bästa räntan åt dig.
  Service för att hitta ditt billigaste bolån.
 • Se aktuell ränta hos Lånekoll
Huslån
Hypoteket bolån
 • Hypoteket huslån
 • Samma ränta till alla - ingen förhandling.
  Helt digitalt - inga bankmöten.
 • Se aktuell ränta hos Hypoteket