Meny Stäng

Så fungerar ett låneskydd

Det kan alltid hända oväntade saker som gör det svårt att betala av lånet, oavsett om det är ett bolån för huset eller ett större privatlån. Oväntade situationer, exempelvis sjukdom, dödsfall eller arbetslöshet kan alltid ske. I den här typen av situationer är det viktigt att du har någon form av skydd så att du klarar dig ekonomiskt.

Låneskydd är en av flera alternativ som du har för att skydda dig ekonomiskt när det oväntade händer. Det är en smart försäkring, men det är inte alla som känner till det eller vet hur det fungerar. Nedan har du all information du kan behöva om hur ett låneskydd fungerar, och vilka andra alternativ du har för att skydda dig om något händer med din ekonomi.

Det här är ett låneskydd

Ett låneskydd är en typ av försäkring som skyddar dig om något händer med din ekonomi, så till den grad att du inte kan betala av ditt lån som vanligt. Olika långivare erbjuder olika låneskydd, så det är viktigt att du kontrollerar exakt vad som gäller.

Ofta gäller låneskyddet just för arbetslöshet och sjukdom. I många fall täcker den också dödsfall, till exempel om du har tagit lånet tillsammans med en annan person som sedan går bort. Det här är däremot inte alltid fallet och ibland täcks inte alla olika situationer. Det här är med andra ord något du bör jämföra mellan olika långivare innan du tar ett lån, framförallt om du ska ta ett lite större bolån.

Otroligt viktigt om du tappar jobbet eller blir sjuk

Bara för att du är frisk just nu och har ett välbetalt jobb, betyder det inte att ditt liv kommer att se ut precis som det gör just nu, om exempelvis fem år. När du ska ta till exempel ett större bolån kommer du att sitta med lånet under en lång period, det är inte omöjligt att du ska ha det i mer än tio år.

Under den perioden kan väldigt mycket hända. Företaget du jobbar åt kan stängas ned, du kan drabbas av en allvarlig sjukdom eller något annat som hindrar dig från att ha en inkomst. Det här är situationer som idag kan kännas främmande, men det är ändå något du måste tänka på innan du tar ett lån. Låneskyddet kommer att finnas där för dig om du hamnar i en sådan situation, så det är definitivt värt det om du ska ha lånet under en lång tid framöver.

Viktigt med låneskydd

Andra alternativ till låneskydd

Låneskydd är det bästa skyddet för just ditt lån, men det finns andra alternativ om du får problem med att betala av på lånet. Till att börja med så erbjuder många långivare betalningsfria månader. Du får ett visst antal per år eller per lån, och kan då ta ut månader där du slipper att betala av på lånet. Det här är perfekt om du får en oväntad utgift under en månad, och inte har råd att betala av lånet just den månaden. Jämför mellan olika långivare för att se hur många månader som erbjuds.

Det finns också trygghetsförsäkringar. Dessa skyddar din privatekonomi exempelvis vid sjukdom eller arbetslöshet. Försäkringen täcker fasta kostnader som hyra, el och lån. Du kan välja hur mycket försäkringen ska täcka, vilket påverkar hur mycket den kostar. Det här är såklart något du kan titta på även om du inte har ett lån.