Meny Stäng

Så blir du av med mossan från hustaket

ta bort mossa från taket

Allt för många husägare i Sverige råkar ut för mossa på sina hustak. Även om mossa kan tyckas vara tämligen vackert på taket är det faktiskt skadligt och bör hanteras omgående. Mossan suger nämligen åt sig fukt vilket kan vara skadligt för takpannorna. Om fukt tar sig in i takpannorna kan de ta skada när de blir minusgrader och vattnet fryser. Fukten från mossan kan även vandra vidare till bärverket som bär takpannorna. Om mossan börjar täcka stora delar av taket är det viktigt att ta bort den innan mossan orsakar svåra problem. Genom att ta bort mossan kan du undvika kostsamma renoveringskostnader.

Tre sätt för att få bort mossa från taket

Det finns tre effektiva metoder för att bli av med mossa från taket. Du kan ta bort det på mekaniskt vis, med hjälp av växtdödande medel eller med hjälp av högtryckstvätt.

Mekaniskt

Att ta bort mossan mekaniskt innebär att skrapa och tvätta rent plattorna för hand. Använd dig av en grov borste eller skrapa och skrubba rent plattorna. Efter all mossa är bortskrapad kan du använda dig av något medel som förhindrar framtida uppkomst av mossa. Ett enkelt och miljövänligt medel att använda sig av är att blanda ättika och vatten och spraya på taket.

Växtdödande medel

Det finns många växtdödande medel på marknaden att använda sig av för att få bort mossa från taket. Spruta på ett sådant medel och låt det verka tills regnet tvättar bort medlet och mossan. För att förhindra att mossan kommer tillbaka kan du behöva upprepa denna behandling med några års mellanrum.

Högtryckstvätt

Högtryckstvätt är en effektiv metod som är populär att använda bland husägare för att bli av med mossa. Det är onekligen en effektiv metod för att spola bort mossa från taket, men det är viktigt att ta det försiktigt. Det finns nämligen en risk att man råkar spola under takpannorna vilket kan orsaka skada. Om du provar denna metod är det därför viktigt att du spolar på ett sådant sätt att vattnet inte kan ta sig in under takpannorna. Efter du spolat bort mossan bör du använda något växtdödande medel för att förhindra återväxt.

mossa på taket

Kostnad för att ta bort mossa från taket

Hur mycket det kostar att utföra någon av ovanstående metoder för att bli av med mossa från taket beror på vilken metod du väljer och vem som utför arbetet. Att ta bort mossan själv med någon av ovanstående metoder är självklart det billigaste alternativet. Du behöver införskaffa borste, växtdödande medel, täckplast, handskar, skrapa, skyddsglasögon och presenning, vilket allt som allt blir en kostnad på mellan 1500 och 5000 kronor. Om du istället väljer att anlita ett företag som hjälper dig bli av med mossan kostar det desto mer. Att anlita ett företag är det bekvämaste och säkraste alternativet, men det kostar därefter! Beroende på takets omfattning och mängden mossa kan du räkna på en kostnad mellan 5000 och 15000 kronor. För det priset kan du dock vara säker på att företaget använder sig av effektiva metoder och utför ett grundligt arbete.