Meny Stäng

Ordna ett smart hemmakontor

hemmakontor

Under pandemin har möjligheten att arbeta hemifrån gått från trend till krav varför kontor i hemmamiljö också blivit allt viktigare. Både utformning rent estetiskt men också ergonomiskt är viktigt för den som bor i hemmet och den som ska arbeta där. Kontor låter ofta tråkigt och det finns en anledning till att många gör den kopplingen. Alla har sett gråa kontorslokaler med plastmattor och slitna möbler som känns igen från en svunnen tid. Det behöver inte vara så, i den här artikeln guidar vi dig igenom några tips för hur du enkelt inreder ditt hemmakontor både praktiskt och mysigt.

Mysigt eller funktionellt?

Ja, det är en fråga många har i fokus när det kommer till hemmakontoret. Det mest primära fokuset för de som i all hast behövt inreda ett kontor hemma för att kunna jobba under pandemin har givetvis varit att få ihop arbetsplatsen. Men när det väl är gjort kan man fokusera på att dels få det mysigt men också att det blir både funktionellt och ergonomiskt riktigt.

Ergonomi är otroligt viktigt även när det kommer till ett hemmakontor. Som arbetsgivare är man skyldig att tillgodose en bra arbetsmiljö. Där ingår i regel att man har tillgång till ett höj- och sänkbart skrivbord, en korrekt och justerbar kontorsstol med stöd både för nacke och armar samt en skärm och bra ljusförhållanden. Det är givetvis ingenting som i sig gör ett trivsamt kontor men det kommer hjälpa dig att må bra och prestera bättre långsiktigt under arbetsdagen.

Det är också viktigt att arbetsplatsen är mysig för att man ska trivas och prestera bra. Att dekorera sitt skrivbord är ett standardtips som de flesta faktiskt glömmer av i all sin enkelhet. Börja med lite växtlighet på eller omkring skrivbordet. Lite grönt gör mycket för ögat men ökar också trivselfaktorn och syrenivåerna.

Utöver blommor kan man enkelt addera lite ramar med bilder som påminner om glädjerika ögonblick eller familjen. För en del piggar det upp med bilder på inspirerande citat eller texter bakom skärmen eller bredvid skrivbordet.

Hur du inreder hemmakontoret både mysigt och praktiskt

Sist men inte minst finns en oerhört viktigt punkt när det kommer till att göra arbetsplatsen mer trivsam. Det är placeringen. För de flesta, speciellt de som bor smått, hamnar arbetsplatsen lite i skymundan där den får plats och inte är i vägen. Men om möjlighet finns eller om man värdesätter att ha en mysig miljö att arbeta i så är det värt att prioritera placeringen. Placera den gärna vid ett fönster både för ventilation men också för utsikten. Jobbar man ensam hemma så kan det också göra skillnad att få se lite liv och rörelse.

Checklista för ergonomisk arbetsplats

  • Höj- och sänkbart skrivbord
  • Justerbar kontorsstol med stöd för nacke och armar
  • Extern skärm med möjlighet att justera vinkel
  • Bra belysning som är skonsam för ögonen

Sammanfattningsvis kan man säga att en trivsam arbetsplats ger ökad produktivitet och det hjälper både dig och din arbetsgivare. Att prioritera belysningen är viktigt eftersom en dålig belysning lätt kan ge huvudvärk. Goda möjligheter med höj- och sänkbart skrivbord gör att du får mer rörelse och inte blir allt för stillasittande under dagen.