Meny Stäng

Markarbete vid husbyggen

markarbete

För att du ska kunna njuta av sommaren fullt ut i din trädgård behöver du jobba mer eller mindre året om. Direkt när säsongen är slut är det dags att förbereda för nästa. Om du missar att göra något när det är dags så kan det kosta dig dina växter. Eller helt enkelt innebära att du inte får ut så mycket av dem som du skulle ha velat.

Trädgårdsarbete på hösten

På hösten är det dags att börja rensa trädgården. Ta undan allt som behöver ställas undan. Det handlar både om trädgårdsmöbler och om växter som inte klarar vinterkylan. Kratta undan gräs, spara eventuellt lite som kan ligga ovanpå gräsmatta och rabatter och bli bra och naturligt gödningsmedel under vintern. På hösten är det också dags att beskära de flesta typer av träd. Om du ser till att ta bort döda eller angripna delar av trädet så kommer det leva mycket längre. Det gäller särskilt fruktträd. Om du inte tar hand om dina äppel- och plommonträd finns risk att de inte kommer bära frukt igen.

Trädgårdsarbete på vintern

Det är lätt att tro att det inte finns så mycket att göra i trädgården på vintern. På många sätt stämmer det givetvis. Det ligger ett snötäcke över allting, dina växter ligger i dvala och det är svårt att gräva. Det du däremot kan och bör göra under den här perioden är planering och förberedelsearbeten. Har du något du vill förändra i trädgården? Nu är rätt tid att börja prata med entreprenörer och hitta någon som kan hjälpa dig med markarbete i Stockholm. Om du väntar för länge kan det vara svårt att hitta en firma som kan hjälpa dig med att lägga gångar, bygga murar eller möblera om dina växter.

Under vintern är det också dags att beställa fröer och lökar. Bestämma vad det är du ska odla och plantera till nästa säsong. Många saker som ska planteras behöver också förgros inomhus när det är kallt ute. Sedan flyttar du ut dem gradvis och låter dem sakta vänja sig vid att befinna sig ute i trädgården.

Trädgårdsarbete på våren

Under våren görs det mesta arbetet. Om du sköter det rätt nu så kommer du mest behöva underhålla dina planteringar under de varmare månaderna. På våren behöver du bland annat klippa häckar, rensa bort allt som fallit ner från träden under vintern samt beskära eventuella rosplanteringar. Det är också hög tid att gödsla gräsmattan. Den har legat och vilat sig hela vintern och nu kan den behöva lite hjälp att sätta fart igen. Det bästa är att gödsla en regnig dag, då sätter det sig bäst. Gå också igenom alla rabatter och planteringar och rensa bort allt ogräs. Ju tidigare du börjar med det, desto enklare kommer det vara att hålla det borta. Om du har egna odlingar av till exempel sallad, potatis eller morötter är det dags att börja så i maj. På så sätt får de tid på sig att växa och bli fina lagom till midsommarafton. Att kunna bjuda på egenodlad mat är alltid ett härligt inslag på festen!