Meny Stäng

Lånelöfte

Många drömmer om att köpa hus, eller bostadsrätt för att få äga sin egen bostad. Det kan ju vara bekvämt att bo i en hyresrätt, eftersom man inte behöver bekymra sig om något händer. Det är enkelt att bara ringa hyresvärden, eller fastighetsskötaren och få eventuella fel åtgärdade. Men, det är också en alldeles speciell känsla att bo i ett hus, eller en lägenhet, som man äger och bestämmer över själv.  Då har du möjlighet att renovera och göra om efter dina behov och din smak, och kan skapa ett boende som passar dig och din familj perfekt.

Men, att köpa bostad kostar förstås pengar, och de allra flesta behöver ta ett lån för att finansiera köpet. När man ska köpa bostad söker man ett speciellt bolån, eftersom ett vanligt lån skulle bli alldeles för dyrt. Ett bolån, som ju ofta är på mycket stora belopp, har en betydligt längre löptid och det finns också möjlighet att inte behöva amortera så mycket på lånet. Ett så stort lån, med samma villkor som ett vanligt banklån, skulle bli alldeles för dyrt för de allra flesta.  

Ansök om ett bolån online

Huslån
Compricer Bolån
 • Compricer Bolån
 • Service för att hitta ditt billigaste bolån.
  En handläggare hjälper dig utifrån just ditt behov.
 • Se aktuell ränta hos Compricer
Huslån
Hypoteket bolån
 • Hypoteket huslån
 • Samma ränta till alla - ingen förhandling.
  Helt digitalt - inga bankmöten.
 • Se aktuell ränta hos Hypoteket
Huslån
Lånekoll huslån
 • Lånekoll Bolån
 • Lånekoll förhandlar bästa räntan åt dig.
  Service för att hitta ditt billigaste bolån.
 • Se aktuell ränta hos Lånekoll

Men, det här med att låna till bostad är inte lika enkelt som när du tar ett lån för att köpa bil, eller för annan konsumtion. I de fallen vet du hur mycket pengar du behöver ha, och du kan söka ett lån så att du har pengar när det är dags att betala. Att köpa bostad går ju inte riktigt till på samma sätt som andra affärer. Ofta går man på olika visningar innan man hittar en bostad som faller i smaken, eller som har rätt läge eller uppfyller andra krav och önskemål. Och när du har hittat din drömbostad kommer du förmodligen att bli indragen i en budgivning, vilket innebär att du inte från början kan veta hur mycket huset, eller lägenheten kommer att kosta.

Och hur gärna du än vill ha bostaden kan du inte vara med på en budgivning utan att veta om du har möjlighet att betala. Du måste veta att banken ger dig ett bolån, och du behöver också veta hur stort lån du kan få, så att du vet hur högt du kan hänga med i budgivningen. Du behöver helt enkelt ha ett lånelöfte. Sök ett bolånelöfte innan du börjar gå på visningar, tar kontakt med mäklare eller börjar lägga bud på en bostad.

Detta är ett lånelöfte

Om du planerar att köpa ett hus, eller en bostadsrätt är det viktigt att du tar reda på vilka möjligheter du har att få ett bostadslån. Detta kan du göra genom att ansöka om ett lånelöfte hos banken. Där gör man en beräkning på samma sätt som om du söker ett lån, och får på så sätt fram hur högt belopp du kan få ett lånelöfte på. Det som avgör vilket belopp du kan få ett lånelöfte på är, bland annat, dina inkomster och tillgångar. Man tar också en kreditupplysning i sedvanlig ordning. Banken gör också en boendekalkyl på hur mycket boendet kommer att kosta dig i månaden för att se att du inte får ett lån som din ekonomi inte klarar av.

lånelöfte

När du har fått ett lånelöfte vet du vad du har att förhålla dig till när du tittar på bostad, och när du ger dig in i en budgivning. De flesta mäklare kräver också att du har ett lånelöfte för att du ska få vara med i en budgivning. Detta är givetvis för att mäklaren ska kunna vara säker på att du är seriöst intresserad av bostaden, och inte driver upp priset utan att kunna betala.

Lånelöftet är inte bindande

Lånelöftet är inte bindande från din sida. Du kan, om du vill, ta lånet hos en annan bank när det blir aktuellt. Från bankens sida är löftet dock bindande och de måste ge dig ett lån om de har lovat det. om några förutsättningar har förändrats sedan du fick lånelöftet kan banken dock ändra lånebeloppet. Sånt som kan göra att lånebeloppet ändras är om din arbetssituation eller din inkomst har förändrats eller om bolåneräntorna stiger, till exempel.

När du ansöker om ett lånelöfte hos banken gör man en kreditprövning, som långivare enligt lag är tvungna att göra vid varje ansökan om lån eller krediter. Där kan man, till exempel, se om du har några betalningsanmärkningar eller om det finns andra hinder för att få ett lån. En del långivare ger dock ett preliminärt lånelöfte och gör en fullständig kreditprövning först när det blir aktuellt med ett lån. Efter att man har sett om man kan bevilja dig ett lån värderar banken din inkomst, din anställningsform, dina omkostnader och eventuella andra skulder.

Boendekalkyl

Och man gör alltså också en boendekalkyl för att ta reda på vad din slutliga månadskostnad kommer att ligga på. Du kan ansöka om ett lånelöfte genom att boka ett möte på din lokala bank, eller göra den direkt online. Att söka lånelöfte online är lika enkelt och smidigt som att söka lån här.  Du gör ansökan när det passar dig och behöver inte hålla reda på när banken har öppet. Fyll i din ansökan och klicka iväg den, så behandlar banken din ansökan så fort man hinner.

Många av de banker som erbjuder lån och lånelöfte online ger dig mycket snabbt svar, och du kan ha ditt lånelöfte inom några minuter. Som du vet kan det gå snabbt när det handlar om bostadsaffärer, och om du helt plötsligt hittar ditt drömboende gäller det att få fram ett lånelöfte snabbt, så att du inte missar budgivningen.

Ett lånelöfte är i de allra flesta fall knutet till dig, som person, och inte till ett specifikt bostadsobjekt. Det betyder att du själv väljer vilka bostäder du vill vara med och bjuda på, och du har ditt lånelöfte i ryggen oavsett vilken bostad det blir. Ett lånelöfte gäller för en viss tid, exempelvis ett halvår. För att veta hur länge just ditt lånelöfte är giltigt får du kolla villkoren hos den bank, eller den långivare som har gett dig löftet. Förmodligen står det också angivet i de dokument du fått i samband med lånelöftet.