Meny Stäng

Låna till bygge av nytt hus

Låna till nybygge

Att bygga ett nytt hus kommer att vara bland det bästa du gör i livet. Det kommer att vara slitigt och jobbigt och många gånger kommer du att undra hur du ska klara det. Du kommer att klara det om du bara försöker dock och ger det den tid och energi som det kräver. En sak som alltid är svårt är det finansiella. Näst intill alla behöver kontakta en bank som kan erbjuda en huslån till att finansiera sitt nybygge. Det finns en hel det saker att tänka på innan du börjar att bygga och helst innan du tar huslån. Vi ska nämna några av dem här.

Tips inför ditt huslån

De flesta banker erbjuder ett så kallat bolån. Du måste visa för banken att du har förmåga att betala räntor och amorteringar för lånet. Därför kommer alla banker att vilja ha in bevis på din inkomst. Ju mer du tjänar desto mer kan du låna. Innan du lånar bör du ha tänkt över hur mycket du egentligen behöver låna. Kan du kanske skjuta upp bygget något år och spara ihop pengar själv istället? Det kan du spara mycket pengar på att göra.

Tips inför ditt lån

Hur mycket vill du betala varje månad? Banken kommer att ta ut en avgift i form av ränta för att du ska kunna låna pengarna. Denna ränta måste du betala på varje månad och antagligen en del på lånet också. Det är den del som kallas amortering. Det kan du välja hur mycket du vill betala av på och du kan ändra i perioder när du har mer pengar eller tvärtom. Ju större lån du tar desto mer måste du betala varje månad. Detta för att räntan är en procentsats. Det kan sätta dig i en situation där du kan få låna en viss summa men du behöver en mindre summa. Då bör du tänka över om du ska låna så mycket du hade tänkt från början eller den högre summan. Den högre summan kommer att ge dig en högre månadskostnad för lång tid framöver.

Olika räntesatser

Olika banker kommer att erbjuda olika mycket. De kan dels erbjuda olika räntesatser och de kommer också att erbjuda olika i hur mycket du faktiskt får låna. Därför är det klokt att du kollar med flera olika banker och ser vad de kan erbjuda. Du kanske till och med kan pressa dem lite mot varandra. Du behöver också ta ställning till om det är klokt att binda räntan på lång eller kort sikt. Det som avgör detta är vad du tror om marknaden i framtiden. Kommer räntan gå upp ska du binda men tror du den faller ska du inte binda.