Meny Stäng

Lån till kontantinsatsen

Kan man låna till kontantinsatsen? Så här funkar det!

Det finns alltid möjligheter att låna pengar till en kontantinsats för exempelvis bostad eller fordon, men frågan är vad det kostar dig. Normalt sett behöver du ta ett privatlån för att täcka de 15% som är lägsta summa för kontantinsats vid bostadsköp. Denna delen kan inte finansieras med själva bolånet.

Privatlån

Bankerna vill oftast att kontantinsatsen ska komma från en annan källa, och det går inte att baka in den i bolånet. Det som återstår är ett privatlån, ett lån utan säkerhet och som du får använda till vad du vill. Det går därför utmärkt att ansöka om bolån även om du inte kan betala kontantinsatsen från egna besparingar. Olika långivare har olika åsikter om ifall du kan låna 100% av kontantinsatsen eller om du behöver lägga in lite ur egen ficka. Alla dessa bedömningar görs individuellt.

Vilket är det bästa alternativet?

Vilket är det bästa alternativet?

Att spara pengar till kontantinsatsen är förstås allra bäst, vilket innebär att du börjar planera långt innan du tänker köpa en bostad. Om du nu inte hade denna möjlighet går det som sagt bra att finansiera detta med ett privatlån. Det går inte att få ett bolån utan att erlägga kontantinsats och om du tar ett lån till kontantinsatsen – tänk på att du kan behöva visa långivaren varifrån dessa pengar kommer. Tänk också över att dina månadsutgifter kan bli högre än planerat eftersom du även behöver betala ränta på privatlånet och den är oftast högre.

Att tänka på:

Vem har de bästa villkoren?

Banker och långivare har olika villkor, välj den som har de mest fördelaktiga villkoren och som passar dig bäst.

Välj en återbetalningstid som passar dina ekonomiska förutsättningar med tanke på att du kanske nu även lånat till kontantinsatsen. Du har två räntor att betala och behöver ta med detta i din kalkyl. Det blir mycket kostsamt att inte återbetala lånen enligt avtal, välj därför hellre en längre återbetalningstid om du känner dig osäker på hur du ska klara av det.

Vem har de bästa villkoren?

Avgifter

Det finns också avgifter för lånet, oavsett hur du finansierar din kontantinsats. Ibland kan det bli billigare att betala av lånen via autogiro så det är alltid bra att stämma av om långivaren ger dig en fördel om du signerar upp dig för autogiro.

En rekommendation är att inte rusa iväg och jaga efter kontantinsatsen. Sitt ner i lugn och ro och gå igenom de ekonomiska kalkylerna för återbetalning av lånen. Lista dina egna utgifter och fundera ut vad dessa lån innebär för din dagliga ekonomi. Räntan för lånet till kontantinsats kan vara något högre och vanligtvis också rörlig vilket gör att den kan gå upp och ner. Du behöver ha lite marginal för detta.