Meny Stäng

Konferensresa till Gdansk och Polens Riviera

Om du tillhör en av dem som tror att du måste åka långt för att njuta av sol, hav och långa sandstränder så har du missat Polens riviera. Det räcker att ta dig över Östersjön ner till Polen för att du ska kunna få intrycket av att du har hamnat vid Medelhavet. Och så kallas också stranden kring Gdansk för den polska rivieran. Här är stränderna fyllda med ljus finkornig sand och de ligger på rad som ett pärlband som sträcker sig bortåt 50 mil. Förutom stränder finns det mycket att se och shoppa här till låga priser.

Kurorter och sandstränder

Tar du färjan från Ystad kommer du direkt till Swinoujscie och man brukar säga att det är här som rivieran börjar. I Swinoujscie hittar du flera gamla kurhotell där du kan sova över. Här blir du erbjuden bad i lera och att dricka brunn. Mineralvattnet ska vara både gott och nyttigt påstås det. En annan ort är Miedzyzdroje som från början var mest känd som en kurort då den hade flera mineralrika källor. Idag är den mest känd för sin strandpromenad som är flera kilometer lång, sina mysiga restauranger och som en semesterort för den som vill ha solsemester i lugn och ro.

Sevärdheter och shopping

På den polska rivieran finns många intressanta storstäder. Gdansk är en av dem som är en gammal hamnstad där du fortfarande kan se de gamla kranarna i hamnen, intressanta sevärdheter och charmiga smågator. Dessutom finns det bra shopping här till låga priser. Generellt sett ligger priserna här 50–60 % lägre än hemma i Sverige. Detta gäller shopping såväl som mat och boende. Du får mer för pengarna helt enkelt. Ett tips är också att anordna en konferensresa till Gdansk och Polens Riviera med tanke på detta. Här i Gdansk har du naturligtvis också flera kilometer långa vita stränder för sol och bad.

Lite längre bort från Gdansk hittar du Sopot som är Polens sommarhuvudstad. Det är en exklusivare ort med en lång och bred sandstrand i absolut världsklass. Reser du med barn finns här ett populärt vattenland med fantastiska vattenrutschkanor. Här i Sopot hittar du också Europas längsta träpir som du kan gå ut på.

Historiska minnesmärken

En annan storstad på den polska rivieran är Gdynia. Naturligtvis har du fantastiska sandstränder även här. Tillsammans med bra restauranger och trevlig shopping kan Gdynia vara ett gott alternativ. Om du vill passa på att unna dig en billig spabehandling när du ändå är här finns naturligtvis även den möjligheten. Är du historieälskare finns här en gammal torpedbas från Andra världskriget. Den ligger cirka 300 meter från stranden och vid krigsslutet försökte man förstöra basen. Det påstås att torpeder och annan krigsutrustning togs över av den röda armén och flyttades till dåvarande Sovjetunionen.

Den bästa tiden för att åka till polska rivieran beror naturligtvis på hur varmt man vill ha det. Precis som i resten av Europa så är det soligast och varmast på sommaren. Under juli och augusti får du räkna med temperaturer upp till 30 grader och då är naturligtvis solchanserna störst. Men även september är en härlig månad att besöka rivieran på och en av fördelarna är att det är färre turister där då.