Meny Stäng

ICA Banken lånelöfte

Drömmer du om att köpa ett eget hus, en sommarstuga eller en bostadsrätt? I så fall delar du din dröm med många andra. För många är målet med sparandet att en dag ha råd att köpa ett eget boende, oavsett om det är en bostadsrätt i stan eller en villa med egen trädgård. Man vill helt enkelt ha sitt eget där man kan skapa ett hem som helt och hållet är anpassat efter de egna behoven och önskemålen.

Även om det är bekvämt att bo i en hyreslägenhet, och bara kunna lyfta på luren om något går sönder, utan att behöva bekymra sig om arbete eller kostnader, så är drömmen om ett eget boende stark. Att äga sitt hem innebär ju faktiskt också att man betalar till sig själv, istället för till en hyresvärd, när man betalar in amorteringen på huset. För varje inbetalning du gör kommer du närmare att helt och hållet äga ditt hem.

Det finns många olika orsaker till att man vill köpa sin egen bostad, men oavsett vilka drömmar, önskemål och orsaker du har, så har du det gemensamt med andra blivande husägare att ni behöver ta ett bolån för att finansiera köpet.  Ett bolån är ett speciellt lån som är anpassat just för köp av bostäder eller fritidshus.  Detta är ju oftast en mycket stor affär, kanske till och med den största affär man gör i livet. Att ta ett vanligt banklån för att köpa hus är knappast möjligt.

För det första är det svårt att få så stora lån på den vanliga lånemarknaden. Och om du ändå skulle lyckas, skulle lånet, med de vanliga räntorna och den vanliga återbetalningstiden, bli mycket dyrt och förmodligen omöjligt att hantera. Ett bolån ligger ju oftast på mycket stora belopp och därför behöver man ha en betydligt längre löptid för att vanliga människor ska kunna ha råd att betala av på sitt lån.

Upp till 50 års löptid

Man kan få ett bolån på upp till 50 års löptid vilket gör att kostnaderna per månad kan hållas nere. Tidigare kunde man till och med få bolån utan amortering, men enligt nya bestämmelser måste man idag amortera lite varje månad tills man har betalat av en viss del av skulden. Att köpa hus eller lägenhet är annorlunda på många sätt. när du handlar varor kan du gå ut i en butik och få ett pris så att du vet vad du ska betala. Om du behöver låna kan du söka ett lån på det aktuella beloppet så att du har pengarna när du ska betala. Husköp går inte riktigt till på det viset. Ofta går man på flera visningar innan man hittar ett lämpligt objekt. Och när du hittat det hus du vill köpa måste du kanske ge dig in i en budgivning, som du förhoppningsvis kan vinna.

Ett lånelöfte från banken

Men, för att du ska få ge dig in i budgivningen kräver mäklaren oftast att du har ett lånelöfte från banken. Ett lånelöfte kan sägas vara ett förhandsbesked där banken ger ett löfte om hur mycket pengar du kan få låna. Då vet du precis vilket ekonomiskt utrymme du har, och hur långt du kan hänga med i budgivningen.  Det är vanligt att gå till sitt lokala bankkontor och ansöka om ett huslån. Men, idag finns det så många banker som erbjuder bolån och det är alltid lönande att se sig omkring innan man bestämmer sig.

ICA banken är en bank som man kanske inte tänker på i första hand när det gäller bolån. Men, ICA banken erbjuder ett komplett utbud av banktjänster för privatpersoner och här kan du alltså också få ett bolån. Och naturligtvis kan du också ansöka om ett lånelöfte hos ICA banken.

Ett lånelöfte hos ICA banken är giltigt i tre månader, vilket innebär att du vet hur högt du kan gå i eventuella budgivningar under denna period. Och ofta kräver alltså mäklaren att du har ett lånelöfte för att du ska få delta i budgivningen på ett objekt. Du kan söka lånelöftet direkt online, och du kan få ett löfte på upp till 85% av bostadens marknadsvärde.

Bolånetak

Du kan inte längre få ett bolån som täcker bostadens hela värde. År 2010 beslutade Finansinspektionen om ett så kallat bolånetak, vilket innebär att inget bolån får överstiga 85% av bostadens värde. De resterande 15 % av värdet ska betalas som en kontantinsats. Tanken är att man ska betala dessa pengar ur egen ficka, men med dagens höga huspriser kan det vara svårt att plocka fram pengar till kontantinsatsen. Då kan du eventuellt söka ett blancolån, det vill säga ett lån utan säkerhet, på resten av beloppet. Tänk dock på att inte låna mer än du har råd att betala tillbaka, och att ett blancolån ofta har betydligt högre ränta, och kortare återbetalningstid, än ett bolån.

Men, innan du över huvud taget söker bolån behöver du alltså ansöka om ett lånelöfte. Med lånelöftet ”på fickan” kan du sedan gå på visningar och eventuellt delta i budgivningar om du hittar en bostad du gärna vill köpa. Eftersom du har ett löfte från ICA banken om ett lån på en viss storlek, vet du alltså vilka bostäder du kan titta på, och hur långt du kan gå i budgivningarna. Ett lånelöfte är, med andra ord, en trygghet för dig. Men det är också en trygghet för mäklaren, eftersom han eller hon då vet att du får ett lån hos ICA banken om du vinner budgivningen. Hur stort belopp du kan få ett lånelöfte på beror ditt hushålls ekonomiska förutsättningar, men baseras också på de uppgifter du lämnar när du fyller i ansökan.

Det är viktigt att du lämnar korrekta och fullständiga uppgifter för att lånelöftet ska kunna omvandlas till ett bolån. Det är också viktigt att din betalningsförmåga inte har försämrats efter ansökan om lånelöfte.
Hos ICA banken kan du ansöka om både lånelöfte och bolån direkt online. Här kan du också använda dig av den bolånekalkyl som banken tillhandahåller, och du kan se bankens alla aktuella boräntor.