Meny Stäng

ICA Banken bolån

Att köpa en bostadsrätt eller ett eget hus drömmer många om. Ofta är det målet för sparandet, och man drömmer om att ha sitt eget där man kan skapa sitt hem helt och hållet efter sina egna önskemål. Det är klart att det är bekvämt att bo i en hyrd lägenhet, där man bara behöver lyfta luren och ringa efter fastighetsskötaren när något går sönder. Man behöver ju inte bekymra sig om varken kostnader eller arbete för att få saker fixade. Men, det är ju förstås något alldeles extra att bo i sin egen bostad.

Att äga sitt hem, och veta att när man betalar på lånet så betalar man på ett sätt till sig själv, istället för till en hyresvärd. För varje inbetalning blir ju det egna ägandet i huset, eller lägenheten, större. Och så är det friheten att kunna renovera och göra om så att man får ett hem helt i sin egen smak och anpassat efter de egna behoven. Många drömmer också om en egen täppa, där barnen kan springa barfota om sommaren, och där man kan odla, njuta och umgås med familj och vänner.

Det finns många anledningar till att vilja köpa sin egen bostad, men oavsett vilka drömmarna, önskemålen och orsakerna är, så har i stort sett alla det gemensamt att man behöver ta ett bolån för att kunna finansiera köpet.

Köp av bostad

Ett bolån är ett lån som är specialanpassat för köp av bostäder.  För de flesta är ett husköp den största affär man gör i livet, och att finansiera köpet med ett vanligt banklån, med de avbetalningstider och räntor som gäller för dessa lån, skulle bli alldeles för dyrt. Eftersom ett bolån ofta ligger på riktigt stora belopp behöver man ha en mycket längre löptid för att lånet ska vara möjligt att hantera. Ett bolån kan man ofta få på upp till 50 år, och amorteringarna är ofta ganska låga. Tidigare kunde man få bolån som man inte behövde amortera på över huvud taget, men enligt de nya bestämmelserna måste man nu amortera lite till dess man har betalat av en viss del av skulden.

Av tradition har det varit vanligt att man gått till sitt lokala bankkontor och ansökt om ett bolån. Kanske tycker man att det känns tryggt att få prata med sin bankman när det handlar om en så stor affär som ett bostadsköp. Men, det finns många banker, och andra aktörer, som erbjuder bolån och eftersom villkoren varierar kan det vara klokt att också titta på andra alternativ.
ICA banken är en bank som kanske inte räknas in bland de vanliga, traditionella, bankerna. Men ICA banken är en bank som erbjuder ett komplett utbud av banktjänster för privatpersoner. Här kan du spara, betala, försäkra och låna. ICA banken startade sin verksamhet 2001, och har idag mer än 680 000 kunder.

Erbjuder ett brett utbud av lån

ICA banken erbjuder ett brett utbud av lån för livets olika skeden. Här kan du få privatlån på upp till 350 000 kr utan säkerhet och du kan låna när du ska köpa bil. Och, man erbjuder även bolån så att du kan förverkliga drömmen om ett eget hus, eller en bostadsrätt.

Att köpa bostad skiljer sig en del från att köpa bil eller andra produkter. Då har du ofta ett fast pris att förhålla dig till och du vet hur mycket du behöver låna för att finansiera ditt köp. Ett bostadsköp föregås ofta av ett antal visningar, och i de fall du är intresserad dras du förmodligen in i en budgivning. Du kan ju inte söka ett definitivt bolån förrän du har ett hus att köpa, men för att kunna vara med i en budgivning måste du förstås veta hur mycket du kan få låna hos banken. Därför behöver du ansöka om ett lånelöfte innan du ens går på visningar.

Det kan ju finnas tillfällen då du inte behöver ha ett lånelöfte, som till exempel om du fått erbjudande om att köpa en bostad utan budgivning. Då kan du givetvis söka ditt bolån direkt. Hos ICA banken är det enkelt att välja genom att klicka på önskad ruta; ansök om lånelöfte eller ansök om bolån.

Ett lånelöfte hos ICA banken är giltigt i tre månader, vilket innebär att du vet hur högt du kan gå i eventuella budgivningar under denna period. Ofta kräver mäklaren att du har ett lånelöfte för att du ska få delta i budgivningen över huvud taget.

Bankens säkerhet för lånet

Det kan vara bra att veta att du inte kan få ett bolån på bostadens hela värde. Idag kan man låna upp till 85% av bostadens värde. Detta beror förstås på att när du tar ett bolån belånar du den bostad du köper. Huset, eller lägenheten, blir bankens säkerhet för lånet, vilket gör det möjligt att ge ett så stort lån till en relativt låg ränta. År 2010 beslutade Finansinspektionen om ett så kallat bolånetak, vilket innebär att inget huslån får överstiga 85% av bostadens värde. Resten av marknadsvärdet ska betalas som kontantinsats.

Hos ICA banken kan du söka om bolån direkt på webben. Bolån på upp till 8 miljoner kronor kan sökas online, och om du behöver ett större lån kan du kontakta banken via telefon. Du ska alltså ha en kontantinsats på 15% av bostadens marknadsvärde att skjuta till själv. Om du inte har dessa pengar kan det gå att låna även till kontantinsatsen, men då måste du söka ett privatlån, det vill säga ett lån utan säkerhet.

För att du ska kunna få ett bolån hos ICA banken ska köpet förmedlas av en mäklare.

När du har hittat en bostad som du vill köpa är det bra att ta reda på ungefär hur mycket bostaden kommer att kosta dig varje månad. Detta kan du få reda på genom ICA bankens bolånekalkyl. I kalkylen kan du testa med olika lånesummor för att se hur det påverkar din framtida månadskostnad. Det är alltid bra att veta i förväg hur mycket en viss höjning av lånet påverkar den faktiska kostnaden, så att du inte riskerar att dras med i en budgivning och betala mer än du egentligen har råd med.