Meny Stäng

Hur får man bättre bolån?

När du behöver låna pengar är det alltid bra att titta på lite olika lån och jämföra räntor och villkor. Lån som kan se ganska lika ut vid första anblicken kan skilja sig en hel del när man tittar närmare på villkoren och på den effektiva räntan, det vill säga den verkliga kostnaden för lånet. Så det kan vara riktigt lönsamt att jämföra innan du skriver på ett låneavtal.
Att köpa hus, bostadsrätt eller fritidshus är ofta en av de största och viktigaste affärer man gör i sitt liv. Och när du ska köpa bostad behöver du också låna pengar för att finansiera köpet. Vid en så stor affär är ett vanligt banklån inte ett bra alternativ, utan du behöver ha ett bolån, med villkor och räntor som är anpassade efter lånets storlek.

Ett bolån handlar ofta om mycket stora belopp, och om du skulle tvingas betala tillbaka lika fort som du gör med ett vanligt banklån skulle det bli en alldeles för hög månadskostnad. Ett bolån kan man få med en återbetalningstid på upp till 50 år, vilket gör att det inte blir så mycket som ska betalas tillbaka varje år. Tidigare gick det till och med att få bolån utan amortering, men enligt nya bestämmelser ska man åtminstone göra en mindre amortering varje månad tills man betalat av en viss del av lånet.

Ansök om ett bolån online

Huslån
Compricer Bolån
 • Compricer Bolån
 • Service för att hitta ditt billigaste bolån.
  En handläggare hjälper dig utifrån just ditt behov.
 • Se aktuell ränta hos Compricer
Huslån
Lånekoll huslån
 • Lånekoll Bolån
 • Lånekoll förhandlar bästa räntan åt dig.
  Service för att hitta ditt billigaste bolån.
 • Se aktuell ränta hos Lånekoll
Huslån
Hypoteket bolån
 • Hypoteket huslån
 • Samma ränta till alla - ingen förhandling.
  Helt digitalt - inga bankmöten.
 • Se aktuell ränta hos Hypoteket

Eftersom ett bolån är ett stort lån är det förstås ännu viktigare att se efter i förväg, så att du får ett så bra lån som möjligt. Det kan vara bra att sätta sig in i vad ett bolån egentligen är, vilka valmöjligheter som finns och hur man ska göra för att få ett så bra bolån som möjligt. Ett bolån är alltså ett lån som är speciellt avsett för köp av bostäder. Det är ett lån med säkerhet, och säkerheten är just den bostad som lånet avser.

Om du köper ett hus är alltså huset säkerheten för lånet. Och eftersom det finns en risk för att husets, eller bostadens, värde sjunker går det bara att få ett bolån på 85% av bostadens värde. Resterande 15 % av köpeskillingen måste du betala som kontantinsats.  Bolånet, som alltså täcker 85% av bostadens värde har, tack vare att bostaden står som säkerhet för lånet, betydligt lägre ränta än ett vanligt lån. Detta lån brukar också kallas bottenlån. Kanske för att många måste finansiera kontantinsatsen med ett privatlån, som då blir ett så kallat topplån.

Bolån är ett stort lån som kommer att påverka din ekonomi för många år framöver därför är det givetvis viktigt att försöka få ett så bra bolån som möjligt. Jämför olika bankers lån innan du bestämmer dig. Bankerna, och andra långivare, har olika strategier och modeller för hur de sätter räntan för bolån och därför kan det löna sig rejält att jämföra lån hos olika banker innan du tecknar ett avtal.

Låt bankerna konkurrera om dig som kund

Gå till så många banker som möjligt och låt dem konkurrera om dig som kund. På så sätt kan du prispressa bankerna och få en så förmånlig ränta som möjligt. Ett sätt att få en lägre ränta kan vara att söka lånet tillsammans med din make/ maka eller sambo. När ni är två som delar på ansvaret för räntebetalningen kan det finnas större chanser att få ett lån till en bra ränta, eftersom det ger långivaren mindre risk.

En hög kreditvärdighet är det bästa vapnet i kampen om ett bra bolån. Här spelar naturligtvis inkomst och din ekonomiska situation en viktig roll. Men, det finns andra faktorer som kan sänka din kreditvärdighet, som exempelvis många kreditupplysningar på senaste tiden. därför är det bra att se till att inte öka lån eller krediter, eller handla på avbetalning under det närmaste halvåret innan du ansöker om bolån. Det är såna saker som ger registreringar hos kreditupplysningsföretagen, och att undvika sådana registreringar kan alltså öka dina chanser att få ett bolån med bra villkor och låg ränta.

bättre bolån

Ett löfte från banken

Innan du söker om ett bolån behöver du kanske ansöka om ett lånelöfte. Om du går på visningar och vill delta i budgivningar behöver du ha ett löfte från banken så att du vet att du verkligen kan få ett lån den dag du hittar en lämplig bostad, eller vinner en budgivning. De flesta mäklare kräver till och med att du har ett lånelöfte för att du ska få ge dig in i en budgivning över huvud taget. Et lånelöfte är, precis som det låter, ett löfte om att du kommer att få ett bolån hos banken när du ska slutföra affären.

Banken gör en beräkning av hur stort lån du kan få, och du vet hur mycket du har att röra dig med både när du tittar på hus och när du ger dig in i en budgivning. Det är annars lätt att i ”stridens hetta” dras med och lägga bud som man egentligen inte har råd med. Har du ett lånelöfte från din bank vet du precis hur högt du kan gå.

När du vunnit budgivningen, eller hittat en bostad som du vill ha och får köpa går du så till banken, eller långivaren, och ansöker om ett bolån. Bankerna har oftast ett listpris med en officiell ränta som de erbjuder sina kunder. Men, väldigt ofta går det att få en viss rabatt på denna ränta. Så, när du söker ett bolån kan du ha möjlighet att spara mycket pengar genom att fråga efter en sån rabatt. Nästan alla banker erbjuder en rabatt på den listränta man annonserar med, vilket innebär att den faktiska snitträntan ofta är betydligt lägre än den bolåneränta banken anger i sina annonser.

Den som jämför lån, och aktivt förhandlar om räntan har störst chans att få ett bolån med rabatterad ränta, så för att få ett så bra bolån som möjligt är det alltså bra att vara aktiv. Det kan dock vara bra att tänka på att rabatten oftast bara gäller et år från köptillfället. Men ofta räcker det med ett telefonsamtal till din bankman för att ränterabatten ska förlängas.