Meny Stäng

Hur du får den bästa bolåneräntan

Förhandla dig till den bästa bolåneräntan.

Hur kan du göra för att få den bästa räntan på ditt bolån? I den här artikeln kommer vi ge dig ett antal handfasta råd som du kan använda för att få en lägre bolånekostnad oavsett om du har ett befintligt bolån idag eller ska ansöka om ett nytt.

Om du redan har ett befintligt bolån

Har du redan idag ett bostadslån som det är dags att omförhandla? Banken kommer erbjuda dig att förlänga ditt bolån utifrån de snitträntor som banken har. Här har du som låntagare stora möjligheter att förhandla till dig en bättre ränta än snitträntan. Det gäller för dig att tala om för banken vilken värdefull kund du är och varför det är viktigt att de erbjuder dig en bättre bolåneränta för att få behålla dig som kund. Banken tjäna pengar på att ha dig som kund under en längre tid. Använd dig av det för att förhandla dig till en lägre ränta.

Vill du få hjälp att finna den lägsta bolåneräntan? Hitta den bästa bolåneräntan hos Privatlån24, smart och enkelt.

Din Kreditvärdighet påverkar möjligheten att få en bra bolåneränta.

Kreditvärdigheten påverkar din möjlighet att få en lägre ränta

Din kredivärdighet påverkar lånets ränta. Banken kollar bl.a på:

 • Hur hög inkomst du har och hur pass stabil den är.
 • Om du är gift/sambo och då även din partners ekonomi.
 • Om du har många lån sedan tidigare, framförallt om du har många dåliga krediter, så kan det sänka din kreditvärdighet.
 • Har du betalningsanmärkningar?
 • Hur hög belåningsgrad du har (hur stor del av bostadens värde som är bolån idag)
 • Hur mycket du tänker amortera på ditt bolån

Öka värdet på din bostad och sänk belåningsgraden

Som vi skrev här ovan så påverkar din nuvarande belåningsgrad hur stor din låneränta kan bli. Om du har en låg belåningsgrad så innebär du en lägre kreditrisk för banken. Kanske har du möjlighet att öka värdet på din bostad genom en upprustning/renovering?
Åtgärder som ofta kan höja värdet på din bostad är:

 • Nyrenoverat badrum eller kök.
 • Kraftkällor såsom bergvärme eller solceller på husets tak
 • Installerad fiber
 • Köpt och installerat nya fönster i bostaden
 • Braskamin eller öppen spis

Kan du genom någon/några av dessa åtgärder höja värdet och därmed minska belåningsgraden så har du en bra förhandlingsposition vid bolåneförhandlingen med banken. Ta kontakt med en fastighetsmäklare som kan ge dig en ny värdering av huset som du sedan kan ta med dig till banken.

ansöka om ett nytt bolån

Om du ska ansöka om ett nytt bolån

Om du är på gång att köpa en ny bostad och behöver ett bolån bör du besöka ett antal banker, minst tre. För att få en så stark förhandlingsposition som möjligt bör du tala om för respektive bank att du även talar med andra banker. Banken vet då att de riskerar att inte få dig som kund utan istället tappa dig till en konkurrerande bank, så kommer de att erbjuda dig en bättre ränta. Banken ser gärna att du blir helhetskund hos dem för att på så sätt kunna tjäna mer pengar på dig som kund. Se till att de får betala för detta i form av en lägre ränta på ditt bolån.