Meny Stäng

Dags att flytta?

Dags att flytta

Checklista för en smidigare flytt

Det är mycket att planera för och tänka på inför en flytt. Genom vår checklista hoppas vi kunna underlätta planeringen och ge dig en smidigare flytt. Skriv gärna upp punkterna i ett block hemma, så kan du kryssa av när du fått något gjort. Detta så att du inte glömmer någon viktig punkt.

Rensa i god tid

Det är lätt att skjuta upp packningen till sista minuten. Det bästa tipset är att börja packa ner saker du inte använder i god tid. I samband med packningen bör du rensa ut sådant du inte längre behöver. På så vis slipper du fylla din nya bostad med onödiga saker det första du gör. Ett tips är att börja med eventuellt källarförråd eller vindsutrymme. Här är vi bäst på att samla på oss gamla saker vi inte längre använder.
Inför packning brukar man räkna med en flyttkartong per kvadratmeter. Detta skiljer sig självklart mellan hushåll, men det är en tumregel att gå efter.

Packningsplan

För att underlätta uppackning av dina saker är det bra att planera packningen. Skriv tydligt på kartongerna vad dom innehåller och var noggrann med vilka kartonger som är viktigast att packa upp först.
Ska du bjuda flytthjälpen på kaffe och mat kan det vara bra att veta var eventuella muggar och porslin finns. Och ska du sova i bostaden första natten är det en fördel att slippa leta igenom alla kartonger för att hitta lakan och sängkläder.

Tips inför flytten

Boka flytthjälp

Vare sig du anlitar en flyttfirma eller tar hjälp av dina vänner är det en bra idé att boka in detta så snart som möjligt. En flyttfirma kan även hjälpa dig att packa ner ditt bohag.
Tar du hjälp av vänner bör du även se till att ni har en skåpbil, flak eller liknande inbokat för flyttdagen.

Fixa abonnemang och försäkring

För att inte riskera att stå utan el eller varmvatten i din nya bostad bör du i god tid flytta över eventuella abonnemang. Se till att du flyttar din hemförsäkring, flyttar elavtal och bredbands-abonnemang i god tid.
Tänk igenom vilka abonnemang du betalar för bostaden och se till att flytta över dessa.

Adressändra

När du flyttar ska detta anmälas till Skatteverket. Detta är en så kallad flyttanmälan och görs smidigt på skatteverket.se. Får du mycket post kan det även vara en bra idé att skaffa en eftersändning hos Postnord. Det är dock upp till dig själv att gå in och ändra adresser som inte tas upp via Skatteverket.

Nycklar

Se till att hämta hem alla nycklar till din nuvarande bostad. Har du lånat ut till grannen, vänner eller familjemedlemmar? Alla dessa ska ges till den nya ägaren.

Flyttstädning

Innan du ger tillbaka nycklarna ska du flyttstäda. Detta är en grundlig städning som ska få hemmet att kännas som nytt. Antingen städar du själv eller anlitar en firma som lämnar garanti om något skulle glömmas.
Glöm ej att städa i ugn, bakom kylskåp och rengöra alla avlopp för att ge några exempel på sådant som lätt glöms bort.

RUT-avdrag

Från och med den 1 augusti 2016 är vissa tjänster i samband med flytt avdragsgilla. Exempelvis kan du använda RUT-avdrag för:

  • Flyttstädning och inflyttningsstädning.
  • Flytt av bohag.
  • Hjälp med packning, uppackning, lossning och lastning.