Meny Stäng

Bostadslån student

För många är det när man börjar studera på universitet, eller annan eftergymnasial utbildning, som man lämnar hemmet för den första egna bostaden. De flesta förknippar nog studenttiden med livet i korridor, och små, billiga studentrum. Men, idag är det faktiskt inte självklart att det finns studentrum eller andra bra och billiga bostadslösningar när man kommer in på en utbildning. Många får stå länge i kö för att få ett rum eller en lägenhet, och därför är det fler och fler som överväger att köpa en bostad. Men, som student har man oftast inte lika bra ekonomiska förutsättningar som den som har ett arbete och får lön.

När man vill låna pengar finns det alltid en rad krav som man måste uppfylla för att banken, eller långivaren, ska bevilja ett lån. Och en bra och stadig inkomst brukar vara ett av de krav som långivarna lägger störst vikt på. De allra flesta banker kräver att man har en fast anställning med en inkomst som inte underskrider den lägsta inkomstgränsen man har satt upp. Som student har du förmodligen studielån och studiemedel från CSN. Studiemedel räknas inte som en fast inkomst, och den ger oftast heller inte en tillräckligt hög inkomst för att man ska kunna få ett bostadslån, som ju är det lån du behöver om du ska köpa en bostad.

Ansök om ett bostadslån online

Huslån
Compricer Bolån
 • Compricer Bolån
 • Service för att hitta ditt billigaste bolån.
  En handläggare hjälper dig utifrån just ditt behov.
 • Se aktuell ränta hos Compricer
Huslån
Lånekoll huslån
 • Lånekoll Bolån
 • Lånekoll förhandlar bästa räntan åt dig.
  Service för att hitta ditt billigaste bolån.
 • Se aktuell ränta hos Lånekoll
Huslån
Hypoteket bolån
 • Hypoteket huslån
 • Samma ränta till alla - ingen förhandling.
  Helt digitalt - inga bankmöten.
 • Se aktuell ränta hos Hypoteket

De traditionella bankerna kräver att man har en fast inkomst för att man ska få ett lån, oavsett om det handlar om ett stort bostadslån eller ett mindre privatlån. En gång i tiden hade de flesta som jobbade en fast anställning, men så ser det inte ut på dagens arbetsmarknad. Idag finns det många olika typer av anställningar, och det är inte längre lika självklart att man får en fast tillsvidareanställning. Många jobbar som vikarier, som projektanställda eller startar ett företag och jobbar som egenföretagare. Ute på arbetsmarknaden är man kanske jämställd med andra, och det kan till och med hända att man tjänar bättre än den som har en fast anställning. Men, när man går till banken, eller en annan långivare, är man inte längre jämställd. För här blir det oftast ett avslag på låneansökan för alla som inte har det där anställningskontraktet som visar på en fast anställning.

Andra lån för studenter

Man kan ansöka om lån utan säkerhet även när man studerar. Denna typen av lån skiljer sig från de traditionella CSN-lånen då de förmedlas av privata bolag och banker. denna typ av lån har en högre ränta än ett CSN-lån. För att bli beviljad ett blancolån som student bör du ha någon typ av inkomst vid sidan av dina studier. Långivarna gör en bedömning av din ekonomi och dina möjligheter att betala av lånet. Hos Lånea hittar du mängder av studentlån. Där finner du även mer bra information om hur det fungerar att låna som student.

Köpa sin bostad

Men, är det då helt omöjligt för en student att köpa sin bostad? Om man inte får ett studentrum och inte hittar någonstans att bo kan ju en egen bostadsrätt vara det enda sättet att få tak över huvudet. Bostadsrätter, precis som villor, stiger ju också i värde över tid, vilket innebär att man ofta kan sälja lägenheten längre fram utan att göra en förlust. Det mest troliga är att man kan sälja med åtminstone en liten vinst om några år när man är klar med sina studier.

Möjligheten att finansiera ett bostadsköp behöver inte försvinna helt bara för att man är student. Men, det ska sägas direkt att det kan vara mycket svårt att få ett bostadslån med bara studiemedlen som inkomst. Vill du köpa en bostad behöver du göra något för att öka din kreditvärdighet och öka dina chanser att få låna. Det bästa sättet är att försöka få hjälp av någon som har en stadigare inkomst för att öka sina chanser att få lån.

Bostadslån student

Som student har du förmodligen studiemedel från CSN, men en del av detta är också ett lån som ska betalas tillbaka. Detta är förstås en av anledningarna till att de flesta banker inte beviljar bostadslån till studenter. Bankerna säger inte helt nej till att ge bostadslån till studerande, men de kräver oftast att man har någon medsökande.

När en annan person står som medsökande på lånet innebär det att den personen står som säkerhet för att avbetalningarna på lånet kommer in till banken. Om du, av någon anledning, inte kan klara av att betala måste den medsökande göra det. tänk på att sätta upp tydliga villkor innan du söker ett lån tillsammans med någon annan. gör upp i förväg vad som gäller, vem som ska betala räntorna och vad som händer när du slutar studera och får ett jobb, till exempel.

Att ansöka med en medlåntagare

En medlåntagare måste ha en fast inkomst, och han eller hon ska förstås klara bankens kreditprövning. Det vanligaste är att det är föräldrarna som ställer upp som medlåntagare för att hjälpa sina barn till en egen bostad. Oavsett om det är någon av dina föräldrar, eller någon annan, som står på lånet så kräver banken att denne har en så pass stadig ekonomi att han, eller hon, i teorin skulle klara av att betala lånet på egen hand.

Ett alternativ till att ha en medlåntagare är förstås att låta någon annan ansöka om ett lån för dig. Om en förälder, eller annan närstående, som har en stabil ekonomi söker lånet kommer du förmodligen att få en lägre ränta än om du, som studerande, står med på lånet. Dock måste du ta med i beräkningen att de flesta bostadsrättsföreningar kräver att den som ska bo i bostaden också äger en del av denna. Detta kan man lösa genom att du och den som står på lånet skriver ägaravtal och interna avtal mellan er.

Skriv avtal

Det kan kanske låta konstigt att ha ett skrivet avtal med sina föräldrar ( om det är de som står för lånet) och dig själv. Men det är alltid bättre att ha klara papper för att undvika problem. Ett annat sätt att se till att du äger en del av bostaden är att du, till exempel, sparar ihop till kontantinsatsen som ligger på 15 % av bostadens marknadsvärde. Man kan bara få bostadslån på 85% av bostadens värde och resten ska betalas som en kontantinsats. Om du betalar denna insats kan ni ange i köpeavtalet att du äger 15 % av bostadsrätten.

Det kan vara bra att tänka på att en del banker ger rabatt på bolåneräntan till studenter. Även om de inte ger bostadslån till en student utan fast inkomst, ger de alltså en ränterabatt om man söker lånet tillsammans med någon annan som uppfyller bankens krav.