Meny Stäng

Bolån renovering

De flesta drömmer nog om att ha ett eget hus, eller en annan bostad som man kan göra vad man vill med. Amen, att äga ett hus eller en lägenhet innebär förstås också att man har ansvaret för att hålla huset i gott skick, och att man själv får stå för reparationer och renoveringar när de behövs. Det är nog detta ansvar som kan få en och annan att tveka inför ett husköp. Men, att äga sin bostad betyder ju också att man kan utforma den efter sina egna behov och önskemål och få det boende man drömmer om. En del renoverar huset redan i samband med köpet, medan andra går lite långsammare fram och bor in sig först innan man vidtar några större åtgärder. Men, om och när man renoverar beror förstås också på i vilket skick bostaden är när man köper den.

Att renovera och göra om är ett stort arbete och det kostar förstås en hel del pengar. Men, renoveringar kan också öka bostadens värde och man kan kanske få igen sin investering om man ska sälja längre fram. Man kan helt enkelt se renoveringen som en investering, och med tanke på hur bostadsmarknaden ser ut idag kan det vara en väldigt bra investering.  Men, oavsett om det höjer värdet på bostaden eller bara gör dig som husägare lycklig, så handlar det ofta om så dyra åtgärder att det kan vara svårt att finansiera det hela utan ett lån.

Ansök om ett bolån online

Huslån
Compricer Bolån
 • Compricer Bolån
 • Service för att hitta ditt billigaste bolån.
  En handläggare hjälper dig utifrån just ditt behov.
 • Se aktuell ränta hos Compricer
Huslån
Lånekoll huslån
 • Lånekoll Bolån
 • Lånekoll förhandlar bästa räntan åt dig.
  Service för att hitta ditt billigaste bolån.
 • Se aktuell ränta hos Lånekoll
Huslån
Hypoteket bolån
 • Hypoteket huslån
 • Samma ränta till alla - ingen förhandling.
  Helt digitalt - inga bankmöten.
 • Se aktuell ränta hos Hypoteket

Det är relativt vanlig att man finansierar renoveringen genom att ta ett blancolån, eftersom det går snabbt och lätt att få ett sånt lån. Men, det bästa är att försöka höja bolånet på huset om du vill låna till renovering.

Ett renoveringslån

Vi har fått lära oss att det är bättre att spara ihop pengar och försöka undvika att låna pengar, eftersom ett lån alltid kostar. Men, om du tar ett renoveringslån kan det faktiskt löna sig att ta den kostnad du får betala för lånet. En renovering kan nämligen höja värdet på din bostad, och om du ser till att få villan, eller lägenheten, uppvärderad efter renoveringen kan du få en lägre ränta på ditt bolån. Då kan renoveringen, med andra ord, betala sig direkt. Om du inte får en lägre ränta tack vare dina insatser kan du i alla fall vara säker på att du får ut mer för huset när du säljer. Generellt brukar man räkna med att en renovering höjer värdet på bostaden med minst lika mycket som renoveringen kostar.

Men beroende på vad det är för typ av renovering kan den ge en betydligt större värdestegring. Eftersom renoveringen ger en vinst i form av värdeökning brukar det vara lättare att få ett lån till renovering än att låna för konsumtion. Många gånger går det att öka på det befintliga bolånet och finansiera renoveringen med detta. I så fall gör banken först en beräkning på hur mycket värdet på huset kan öka och sätter sedan detta i relation till hur stor del av huset som är belånat. Om ditt nuvarande bolån inte redan ligger i nivå med det beräknade nya värdet har du goda chanser att få höja ditt bolån.

Bolån renovering

Om du låter en mäklare värdera upp bostaden efter renoveringen får banken en större säkerhet för det bolån du har och det kan i vissa fall betyda att du kan omförhandla lånevillkoren och få en sänkning av räntan.

Lån för renovering

När man funderar på att ta ett lån för renovering måste du förstås se till vad det är du vill göra och hur omfattande renoveringen är. Om du vill bygga om badrummet eller renovera köket helt och hållet krävs det ganska mycket pengar. Om du inte får öka på ditt bolån finns det blancolån, det vill säga lån utan säkerhet, från cirka 10 000 upp till 500 000 kr, och som förmodligen kan täcka kostnaderna för ett nytt kök eller badrum.

Att lånet är utan säkerhet betyder att du inte behöver belåna något för att få lånet och detta gör att det ofta går snabbare att få ett blancolån. Men, eftersom banken, eller långivaren, inte får någon säkerhet ökar risken, vilket man kompenserar sig för genom en högre ränta. Detta är en av de viktigaste orsakerna till att det är bättre att försöka höja bolånet om det är möjligt, eftersom bolån generellt har lägre ränta än vanliga banklån.

Idag finns ett så kallat bolånetak, som innebär att man inte får ett bolån på mer än 85% av bostadens marknadsvärde när man köper hus eller bostadsrätt. Innan detta bolånetak infördes kunde man ta ett större bolån redan vid köpet, och på så sätt ha pengar till de renoveringar som behövdes. Idag kan du alltså inte få hur stort lån som helst, utan måste lägga i 15 % av husets värde i kontantinsats. Därför är det svårare att öka på bolånet om huset är nyinköpt, och du inte hunnit amortera så mycket. Med dagens bestämmelser måste man amortera 2% av skulden varje år, tills skulden kommit ner till 70% av husets värde. Därefter amorterar man 1% tills man bara har en skuld på 50% av värdet.

Lån för renovering

Efter några år, när du har betalat av en del av dina skulder finns ett större utrymme för att höja lånet vid en renovering. Men, naturligtvis är det här också en fråga om vilken sorts renovering du planerar att göra, och hur mycket banken anser att renoveringen kommer att höja värdet på bostaden. Eftersom banken har bostaden som säkerhet för ditt bolån är det förstås bostadens värde man bryr sig om. Om du gör en renovering som kommer att öka värdet så blir ju också bankens säkerhet större, vilket gör att de är mer benägna att bevilja ett lån, eller en höjning av ditt befintliga bolån.

Om du planerar att göra en renovering, eller bygga om något där hemma, rekommenderar vi att du i första hand försöker få en höjning av ditt bolån, eftersom bolånet har betydligt förmånligare ränta än ett vanligt privatlån.