Meny Stäng

Bolån och lånelöften

bolån

När den dagen kommer då du behöver låna pengar till en bostad är det viktigt att du vet så mycket som möjligt om bostadslån. Det är trots allt med stor säkerhet det största lån du någonsin kommer att ta. Det är med andra ord extra viktigt att du verkligen tar dig tid att jämföra aktörer och göra ett klokt val. Passagens konsumentguide om bolån kan både ge dig gott om information om hur bolån fungerar och vad du bör tänka på innan du ansöker, samt hjälpa dig att jämföra olika långivare. Du ombes göra några val, och när du gjort detta får du ett förslag på en bank vars bolån skulle kunna passa dig.

Viktigt att vara ute i god tid

Bolån skiljer sig en del från andra lån när det kommer till ansökningsprocessen. När du ska låna till bostad behöver du inleda processen med att ansöka om ett lånelöfte. Du får då veta hur mycket du kan få låna vid ett husköp, och med lånelöftet kan du ge dig ut och delta i budgivningar. Du vet då hur högt du vågar gå. Tänk dock på att bolånet inte täcker hela köpesumman. Minst 15 % måste du gå in med själv. Bäst är om du kan göra detta med pengar som redan är i din ägo. Om en sådan möjlighet inte finns kan du kanske låna av någon i släkten, för att få förmånligare villkor och för att inte belasta din kreditvärdighet. Om det inte heller går kan du eventuellt ta ett privatlån för att täcka hela eller delar av den återstående summan. Det ger dock vanligtvis en ganska hög total månadskostnad. Om det är din enda utväg är det därför viktigt att du gör en ordentlig kostnadskalkyl innan du går vidare med köpet. I och med att du behöver ett lånelöfte innan det är dags att omvandla det till ett lån, krävs mer framförhållning när du vill ta ett bolån. Lånelöftets varaktighet kan variera. Hos vissa banker gäller det i tre månader, medan det är giltigt i ett halvår hos andra banker.

Höj ett befintligt bolån

Höj ett befintligt bolån

Om du redan har ett bolån och redan äger en lägenhet eller ett hus, kan det bli aktuellt att höja lånet någon gång. Om du till exempel vill renovera där hemma kan det ofta vara mer gynnsamt att höja bolånet, vars ränta är mycket låg, än att ansöka om ett separat blancolån. Huruvida du kan höja lånet, och i så fall med hur mycket, beror förstås på hur mycket du har amorterat och hur mycket bostaden är värd. Om bostaden har ökat i värde sedan du köpte den är det troligt att det går att höja ditt lån, i synnerhet om du har amorterat ned lånet en del sedan du tog det. Om du planerar en renovering, eller något annat som kräver pengar, är det åtminstone värt att diskutera en höjning med bolånet med banken först. Om det inte är möjligt kan du alltid ansöka om ett annat lån, eller hitta ett annat sätt att finansiera projektet.