Meny Stäng

Bolån med vikariat

När du vill ha ett lån, oavsett om det handlar om ett bolån eller ett vanligt banklån, finns det en del krav som du måste uppfylla för att man ska bevilja ett lån. När det gäller riktigt stora lån, som exempelvis bolån, är kraven förstås strängare än om du bara vill låna en liten summa pengar. Ett av de grundläggande kraven som bankerna ställer handlar om din inkomst. De vanliga, traditionella bankerna kräver oftast att du har en fast inkomst. Det vill säga du ska ha en inkomst från en fast anställning. Det är viktigt för banken att veta att du har en stadig inkomst som inte förändras särskilt mycket över tid. Man vill helt enkelt veta att du kan betala räntor och amorteringar månad för månad under den tid lånet löper.

Vid bostadsköp är det vanligt att man söker ett lånelöfte innan man går på visningar och deltar i budgivningar. Lånelöftet är ett löfte om att du kommer att få ett lån, och det talar också om hur mycket du kan få låna. Men, för att löftet ska gälla och du ska få lånet får din inkomst inte ha minskat sedan lånelöftet gavs, så noga är det att du har en stadig och fast inkomst. Detta innebär tyvärr att det är många som har mycket svårt att få ett bolån idag, på grund av att man arbetar under andra villkor.

Ansök om ett bolån online

Huslån
Compricer Bolån
 • Compricer Bolån
 • Service för att hitta ditt billigaste bolån.
  En handläggare hjälper dig utifrån just ditt behov.
 • Se aktuell ränta hos Compricer
Huslån
Lånekoll huslån
 • Lånekoll Bolån
 • Lånekoll förhandlar bästa räntan åt dig.
  Service för att hitta ditt billigaste bolån.
 • Se aktuell ränta hos Lånekoll
Huslån
Hypoteket bolån
 • Hypoteket huslån
 • Samma ränta till alla - ingen förhandling.
  Helt digitalt - inga bankmöten.
 • Se aktuell ränta hos Hypoteket

För arbetsmarknaden ser inte riktigt likadan ut idag som den gjorde för några årtionden sedan. Bankerna har i stort sett satt sina krav och villkor efter en arbetsmarknad så som den såg ut då, men man har inte anpassat kraven efter vad som hänt fram till idag. Tidigare hade det stora flertalet av de som jobbade en fast anställning, men idag är det många som arbetar på helt andra villkor. Vikariat, projektanställningar, tillfälliga anställningar, provanställningar, ja det finns en hel massa olika typer av anställningar idag och ingen av dessa ger ett anställningskontrakt på en fast tjänst. Så länge man inte behöver söka ett lån är man förmodligen nöjd med sin situation och glad för att man har ett jobb. För när man ska ansöka om ett lån upptäcker man snabbt att det där med anställningsform helt plötsligt spelar en mycket stor roll.

När banken kräver att du har inkomst av fast tjänst är det just en fast anställning som gäller. Det spelar tyvärr ingen roll om du har en högre inkomst än någon med fast anställning, banken säger oftast nej ändå om du inte har en fast tjänst. Men, det behöver inte betyda att det är helt omöjligt att få ett bolån med vikariat. Du får förmodligen vända dig till en annan långivare än de stora, traditionella, bankerna för att ha en chans. Och du får försöka hitta på något sätt att höja din kreditvärdighet. Med lite kreativitet och annorlunda knep kan det vara möjligt att få ett bolån även med vikariat.

Bolån med vikariat

När man köper en bostad, oavsett om det är ett hus eller en bostadsrätt, kan man inte använda sig av ett vanligt banklån. Vanliga banklån går oftast inte att få på så stora belopp som behövs när man ska köpa ett hus och även om det skulle vara möjligt skulle lånet då bli alldeles för dyrt för de flesta vanliga människor. När man lånar så mycket pengar behöver man ha en betydligt längre återbetalningstid och man behöver också ha förmånligare räntor för att lånet ska gå att klara av. Därför har det skapats speciella lån just för köp av bostad. Vi kallar dem bolån, huslån eller villalån och det är alla olika namn för samma sorts lån. Vi väljer att kalla dem bolån här.

Köpa hus eller bostadsrätt

Ett bolån handlar förstås om stora belopp, och för att vanliga människor ska ha en möjlighet att köpa hus eller bostadsrätt har man lagt upp speciella lån med lång återbetalningstid och relativt låga räntor. Ett bolån ligger vanligtvis på mellan trettio och femtio års löptid. Räntorna är förmånliga tack vare att bostadens ställs som säkerhet för lånet.

Det är nog vanligast att man går till sin vanliga bank och ber om ett lån när man ska köpa bostad. Men, det finns flera långivare som erbjuder bolån, och om du vill ha bolån med vikariat kan det vara klokt att söka lån hos någon av de långivare som finns på nätet. Här finns långivare med lite andra villkor än de vanliga bankerna, och en lite modernare syn på det här med anställningsform. Men, det går förstås att öka sina chanser att få ett lån och kanske till och med kunna få ett bolån hos banken. Ett sätt att öka chanserna för lån är att söka lånet tillsammans med maka/ make, sambo eller någon annan närstående, som har en fast inkomst.

Låna med en medsökande

Med en medsökande, som uppfyller alla krav, brukar det inte vara så stora problem att få lån, ens hos de traditionella bankerna. Om ni är två som delar på ansvaret för räntebetalningar och amorteringar kan det vara betydligt lättare att få ett bolån med vikariat. Om den medsökande har en fast anställning kan man säga att ni har krånglat er förbi det nålsögat, och banken har inte längre den anledningen att ge avslag på låneansökan.

Kraven för att få låna pengar ser ju ganska lika ut oavsett vilken typ av lån du vill ha. Men givetvis ställer man hårdare krav på den som vill låna riktigt stora belopp. Men, det finns alltid möjligheter att förbättra sina chanser, och att höja sin kreditvärdighet.  Att ha en medsökande som uppfyller bankens alla krav är, som sagt, det allra bästa sättet att öka chansen för lån. Det går också att söka bolån med borgensman, där borgensmannen då förbinder sig att betala lånet om du inte skulle kunna betala. Men, det är också viktigt att ta reda på vilka krav långivaren ställer innan du söker lånet. Läs igenom villkoren hos de olika långivarna noga innan du ansöker om lån, så ser du om den aktuella långivaren kan tänka sig att ge bolån med vikariat, och om det ställs speciella krav i så fall.