Meny Stäng

Bolån med borgenär

Nästan alla behöver ha ett bolån när man ska köpa ett hus, eller annan form av bostad. Detta är för de flesta den största affär man gör i livet, och ett bostadsköp påverkar den privata ekonomin för mycket lång tid framöver.

När man ska köpa ett hus, ett fritidshus eller en bostadsrätt, är det vanligt att man går på visningar för att hitta sitt drömboende. Tyvärr är det sällan så enkelt att det bara är att slå till när man hittat et där boendet som uppfyller alla ens drömmar och önskemål. Det är ofta någon annan som också har sett potentialen, och ju attraktivare bostad, desto fler är det som är intresserade av att köpa. Därför är det mycket vanligt att det blir budgivning, där den som är beredd att betala mest får köpa.

Men, att ge sig in i en budgivning kan vara riskabelt, om man inte vet exakt hur mycket pengar man har att röra sig med. Man vill förstås gärna hänga med, och tänker kanske inte så mycket på hur ett högre bud kommer att påverka den kostnad man får för sitt boende i framtiden. Om du tänker ge dig in i en budgivning rekommenderar vi att du går till banken, eller en annan långivare, och ansöker om ett lånelöfte. De flesta mäklare kräver faktiskt att du har ett lånelöfte för att du ska få vara med och bjuda på ett objekt.

Ansök om ett bolån online

Huslån
Compricer Bolån
 • Compricer Bolån
 • Service för att hitta ditt billigaste bolån.
  En handläggare hjälper dig utifrån just ditt behov.
 • Se aktuell ränta hos Compricer
Huslån
Lånekoll huslån
 • Lånekoll Bolån
 • Lånekoll förhandlar bästa räntan åt dig.
  Service för att hitta ditt billigaste bolån.
 • Se aktuell ränta hos Lånekoll
Huslån
Hypoteket bolån
 • Hypoteket huslån
 • Samma ränta till alla - ingen förhandling.
  Helt digitalt - inga bankmöten.
 • Se aktuell ränta hos Hypoteket

Ett lånelöfte är ett löfte från banken om att du kan få ett lån när du vunnit en budgivning eller när det blir dags att betala ett husköp. Man tar reda på hur stort lån din ekonomiska situation tål, och du får alltså veta hur mycket du har möjlighet att låna. Det är en trygghet i sig att veta hur mycket man har att röra sig med, och samtidigt får du ett besked om att du verkligen kommer att få ett bolån när det är dags.

Om banken inte ger dig ett lånelöfte, utan anser att det finns omständigheter som gör att du inte kan få ett bolån, så vet du att du måste försöka gå en annan väg för att få låna till bostad. Ett avslag behöver ju inte betyda att det är helt omöjligt för dig att få ett bolån. Men, det talar om att du inte kan räkna med ett bolån hos din bank under nuvarande omständigheter. Det kan finnas många orsaker till att man inte blir beviljad ett lån. Ofta handlar det om att man inte har tillräckligt hög kreditvärdighet, och det i sin tur kan bero på att man har för låg inkomst, ingen fast anställning eller att man har en betalningsanmärkning, för att bara nämna några exempel. om du inte har tillräckligt hög kreditvärdighet kan det vara mycket svårt att få lån, oavsett om det handlar om bolån eller andra lån.

Bolån med borgenär

Men, för alla som har svårt att få lån, av en eller annan anledning, kan en borgenär vara lösningen. Med en borgenär, eller borgensman, går det till och med att få lån med betalningsanmärkning. Förutsättningen är förstås att den som är borgenär klarar kreditprövningen och anses ha tillräckligt hög kreditvärdighet.

Ta ett bolån med borgenär

Att ta ett bolån med borgenär kan alltså vara ett bra alternativ om man har svårt att få ett lån på egen hand. Det är ganska vanligt att föräldrar hjälper sina barn till en första egen bostad genom att gå i borgen för lånet, till exempel. Men, det gäller förstås för borgenären att veta vad man ger sig in på, för det ligger ett stort ansvar i att vara borgenär. Det finns nog ingen som kalkylerar med att inte kunna betala sitt lån, när man lånar till ett hus eller en bostadsrätt. Men, det är just detta som banken måste ta med i sina beräkningar när man ska bestämma om man ska bevilja ett lån eller inte.

Att det går lättare att få ett lån med borgenär beror på att borgenären då tar på sig ansvaret att betala lånet om du, av någon anledning, inte kan betala. Även om man inte räknar med ett sådant scenario är det faktiskt något som kan hända. Sjukdom, skilsmässa, ändrade livsförhållanden, ja det finns mycket som kan hända och som kan få till följd att man inte klarar av att betala tillbaka lånet. Och då är det alltså borgensmannens ansvar att betala tillbaka skulden. Att låna med borgensman innebär alltså att borgensmannen utsätts för risker. Man ska givetvis aldrig ta ett lån om man hyser tvivel om att man kan betala tillbaka, men om du lånar med borgenär är det extra viktigt att tänka efter före, så att du inte utsätter en annan människa för risken att behöva betala i ditt ställe.

Att gå i borgen för någon annan

Om du blir tillfrågad om att gå i borgen för någon annan som ska ta ett lån, är det också viktigt att du sätter dig in i vad detta egentligen innebär. Det finns de som ser det som en formalitet att skriva på ett borgensåtagande för en familjemedlem eller en vän. Man vill helt enkelt inte neka, och det är ju bara en underskrift på ett papper. Eller? Nej, det är tyvärr inte bara en underskrift på ett papper, det är en underskrift som bekräftar att du är beredd att betala skulden om den som tar lånet inte kan eller vill.

Ibland är det så att en borgensman är ett villkor för att lånet ska beviljas, och det beror då på att banken, eller långivaren, har bedömt att låntagaren inte har tillräckligt stabil ekonomi, eller tillräckligt hög kreditvärdighet, för att få ett lån. Banken hyser alltså tvivel om att lånet ska bli betalt, och det gör givetvis att risken för borgensmannen också är större.

Idag är det inte lika vanligt med lån med borgenär som tidigare. Idag är det allt fler som väljer att ha en medsökande till lånet istället för en borgensman. En medsökande, som uppfyller kraven och klarar kreditprövningen, ökar chansen att få lån lika mycket som en borgensman, och ofta känns det bättre att ta ett lån tillsammans med någon närstående, än att ha en borgensman.