Meny Stäng

Bolån för pensionär

Att köpa en bostad, oavsett om det är ett hus eller en bostadsrätt, är i de flesta fall en av de största affärer man gör i livet. För en sån affär räcker det inte med ett vanligt banklån, vare sig när det gäller belopp eller villkor. Det kan vara mycket svårt att få ett vanligt banklån på så stora belopp som krävs för ett husköp. Och även om du mot alla odds skulle kunna få ett så stort lån skulle det bli mycket dyrt med de räntor och lånetider som gäller för vanliga lån. När man lånar så mycket pengar behöver man ha en betydligt längre återbetalningstid och också lägre räntor för att lånet ska vara hanterbart. Och just därför har man skapat speciella bolån som är avsedda för just detta ändamål. Bolån kallas också ibland för huslån eller villalån, men det är bara olika namn för samma lån.

bolån för pensionärer

Bostaden ställs som säkerhet för lånet

Ett bostadsköp handlar ofta om riktigt mycket pengar, och för att vanliga människor ska klara att betala ligger bolån oftast på mellan trettio och femtio år. Tack vare att bostaden ställs som säkerhet för lånet kan man också hålla räntorna på en låg nivå. När det gäller bolån har man tidigare kunnat få lån som man inte behövde amortera på alls. Men, det har kommit nya bestämmelser och idag måste man amortera minst 2% till dess att man har betalat av 30% av skulden.

Därefter amorterar man 1% tills halva skulden är betald. Vid ett bolån tar banken huset eller lägenheten som säkerhet för lånet, vilket betyder att de kan få pengarna tillbaka om du av någon anledning inte kan betala ditt lån. Det är denna säkerhet som gör att man kan hålla nere räntan på bolån, så att den ligger betydligt lägre än på ett vanligt banklån.  

Men, eftersom bostäder kan sjunka i värde kan du inte att få ett bolån på hela bostadens marknadsvärde. Bolånet får numera bara täcka 85% av värdet, och resterande 15 % ska du betala som kontantinsats. Men, idag är huspriserna så höga att det kan vara svårt att få fram pengar till kontantinsatsen på annat sätt än genom ett lån. Och det går då att söka ett privatlån för att finansiera den kontanta insatsen vid husköpet. Men, det gäller att tänka på att detta lån ska betalas av snabbare och har högre ränta än bolånet.  

Ansök om ett bolån online

Huslån
Compricer Bolån
 • Compricer Bolån
 • Service för att hitta ditt billigaste bolån.
  En handläggare hjälper dig utifrån just ditt behov.
 • Se aktuell ränta hos Compricer
Huslån
Lånekoll huslån
 • Lånekoll Bolån
 • Lånekoll förhandlar bästa räntan åt dig.
  Service för att hitta ditt billigaste bolån.
 • Se aktuell ränta hos Lånekoll
Huslån
Hypoteket bolån
 • Hypoteket huslån
 • Samma ränta till alla - ingen förhandling.
  Helt digitalt - inga bankmöten.
 • Se aktuell ränta hos Hypoteket

Grundläggande krav

Oavsett om du söker ett bolån eller ett vanligt banklån, måste du uppfylla de krav som långivaren ställer för att kunna få ett lån. Ett av de grundläggande kraven som bankerna ställer handlar om inkomst. Vanligtvis kräver man en fast inkomst av tjänst, men vad som räknas som en fast inkomst kan vara en definitionsfråga. Bankerna menar i alla fall oftast att du ska ha en fast anställning. Men, för den som har fullgjort sin plikt på arbetsmarknaden, och efter väl förrättat värv gått i pension, finns ju inte möjligheten att visa upp ett anställningskontrakt.

Hur ställer sig då bankerna till att ge bolån till pensionärer. En pension är ju inte en inkomst av fast tjänst, men det är definitivt en fast inkomst. Men, tyvärr tänker inte alla banker så. De flesta banker säger faktiskt nej till en pensionär som söker ett bolån, till och med om den sökande redan har en villa eller en bostadsrätt i sin ägo. Ensamstående pensionärer har mycket svårt att få ett bolån hos de stora bankerna. Men, om man är två som delar på ränteansvaret brukar chanserna att få låna vara större, och det gäller även för pensionärer.

Om du har avslutat ditt yrkesverksamma liv

Men, det finns ingen anledning att ge upp försöken att få ett bolån även om du har avslutat ditt yrkesverksamma liv. Det finns möjligheter att få bolån, men då måste du kanske vända dig till en annan långivare än de stora, traditionella, bankerna. Det finns, som du kanske vet, en hel del långivare på nätet. Långivare som inte alltid ser på det här med lån på samma sätt som de traditionella bankerna. Ofta ser man mer till den aktuella betalningsförmågan än på den sökandes ekonomiska historia, eller till vilken typ av inkomst den sökande har. Det betyder att du skulle kunna få ett lån som pensionär, om din pension är tillräckligt hög för att klara inkomstgränsen.

Dessa långivare erbjuder ofta alla typer av lån, och det finns alltså flera långivare här på internet som även erbjuder bolån.  Om du vänder dig till en långivare som gör en individuell kreditbedömning och som inte tydligt anger att man måste ha inkomst av en fast tjänst för att få låna, har du goda chanser att få ett lån som pensionär. När man gör en individuell prövning tar man hänsyn till just din situation och alla faktorer som påverkar din möjlighet att betala ett lån. Om du uppfyller de krav som ställs och man bedömer att du har en tillräckligt hög kreditvärdighet kan det finnas en chans att få ett bolån även om din inkomst kommer från din pension.

Bankernas hårda krav

De krav man måste uppfylla för att få låna pengar ser ganska lika ut oavsett vilken typ av lån man vill ha. Men, givetvis ställer bankerna hårdare krav när det handlar om så stora lån som bolån. Men även om du har svårt att få lån, behöver det inte vara omöjligt. Det finns också möjligheter att förbättra chanserna, och höja sin kreditvärdighet.  Att ha en medsökande som uppfyller bankens alla krav är kanske det allra bästa sättet att öka chansen för lån. När det är två som tar ansvaret för att räntorna blir betalda innebär det förstås en större säkerhet för banken, och man kan kanske tänka sig att ge ett lån trots att du är pensionär. Läs igenom villkoren hos de olika långivarna innan du ansöker om lån, så ser du vilka långivare som ger huslån till pensionärer.

Det finns också ett speciellt lån för pensionärer, som kallas seniorlån. Men detta är inte ett bolån i traditionell mening. Det är ett lån som är till för de pensionärer som redan har ett hus eller en fastighet, och tanken är att man ska kunna belåna huset för att få loss pengar på ålderns höst.