Meny Stäng

Att tänka på när du ska ta smslån

Att tänka på när du ska ta smslån

Behöver du låna pengar? I den här artikeln går vi igenom ett antal saker som man ska vara noga med innan man tar ett smslån. Du lär dig vikten av att kontrollera lånets totalkostnad, olika anledningar till att låna samt varför det är mycket viktigt att betala tillbaka sitt lån i tid.

Hur mycket kostar lånet?

Det första du bör ha koll på är hur mycket lånet kommer att kosta dig. Ta reda på vilken ränta som erbjuds av långivaren samt om det tillkommer andra kostnader i form av uppläggningsavgifter eller liknande. Du får nu fram en totalkostnad för lånet och vet hur mycket du kommer att få betala för att få låna pengarna du behöver.

Anledningen till att du behöver ett smslån

Anledningen till att du behöver ett smslån

Att ta ett smslån är ofta dyrt i längden. Så om anledningen till att ta lånet är för att finansiera en utekväll, en resa eller för att betala tillbaks en annan skuld så bör du fundera ut en annan lösning. Om du däremot har en stabil ekonomi och behöver ett mindre lån för att täcka en oväntad utgift kan ett smslån vara en bra lösning. Låt oss säga att du länge har sparat ihop pengar för att renovera köket och just när du betalt snickaren för att slutföra jobbet med renoveringen så går din bil sönder. Dina sparpengar har du just använt för att betala snickaren med och ditt sparkonto gapar tomt. Då kan ett smslån hjälpa dig för att snabbt betala bilverkstan för att få ordning på din bil igen.

Kom ihåg att betala tillbaks ditt smslån i tid

Hur lång löptid ett smslån har varierar från långivare till långivare. Oftast ligger lånens längd på mellan 15-30 dagar, men det finns även exempel på smslån som ska återbetalas efter 3 månader.

Var extra uppmärksam på vilket datum som just ditt smslån ska återbetalas och se till att du betalar tillbaks din skuld i tid. om du missar att betala tillbaks ditt lån i utsatt tid så kan långivaren vända sig till Kronofogden med skulden. En skuld som hamnat hos Kronofogden syns via en kreditupplysning i form av en betalningsanmärkning. En sådan anmärkning finns kvar i 3 år och gör det svårare att ta andra lån i framtiden. Exempelvis blir det svårare att låna till husköp om du har sådana planer samt försvårar kreditköp i allmänhet.

Alternativ till snabblån

Alternativ till snabblån

Om du vet med dig att du kan få problem med att betala tillbaks lånet kan det vara bättre att se över andra möjligheter:

  • Sälj saker du inte behöver för att få in pengar. Ofta har man mer saker än man tror som man inte behöver, men som kan ge lite extra slantar.
  • Ta ett extrajobb – hör dig för bland vänner och bekanta om det finns någon som kan erbjuda dig ett extrajobb så du kan få in mer pengar.
  • Spara pengar – det bästa sättet att betala för något är förstås att betala med sparade pengar. Försök komma igång med ett sparande varje månad så du bygger upp en buffert.
  • Låna tillfälligt av familjen – det kan vara värt att fråga dem vid enstaka tillfällen om ekonomin krisar.