Att lufta elementen - Huslånränta
Meny Stäng

Att lufta elementen

När det börjar bli kallt ute är det viktigt att värmen inomhus fungerar som den ska. Elementet ska bli varma och det ska inte finnas missljud i dem. Om elementen låter kan det finnas luft i systemet. Men hur luftar man egentligen sina element?

Vilka element kan luftas?

Man kan inte lufta alla element. Ett element ska till exempel inte luftas, och inte heller oljefyllda sådana. Alla typer av vattenburen värme har dock ett eller flera element som kan luftas, och det bör man göra minst en gång per säsong.

Gör systemet trycklöst

Börja med att göra systemet trycklöst. Har du fjärrvärme drar du lämpligen ur sladden till värmepumpen. Har du en luft- vattenvärmepump går den att stänga av. Det är viktigt att systemet är avstängt för att luftningen ska ske på rätt sätt. Om så inte är fallet finns det risk att luften bara passerar vidare, eller att du rent av släpper in mer luft i systemet.

Hitta luftningsnippeln

På elementets ovansida sitter en luftningsnippel. I regel sitter den på motsatt sida av elementet sett till termostaten. När du har hittat luftningsnippeln och stängt av systemet är det dags att börja lufta. Tänk på att ha en bit papper till hands så du inte behöver få vatten på golvet eller väggen.

Luftningsnyckel

För att lufta elementet är det bra att ha en luftningsnyckel. Nippeln är i form av en, i regel fyrkantig, skruv och lossas. Från luftningshålet kommer det då pysa ut luft, eller så kommer det vatten. Kommer det ut vatten så låt det rinna lite, och se om luft sedan kommer ut. Gör om proceduren på alla element i byggnaden.

Håll koll på nipplarna

När du luftar elementen kan du också titta på nipplarna lite extra, samt på avluftningshålen. Hålen ska inte vara igenmålade eller fulla med smuts. Då behöver de rengöras. En liten tandpetare kan fungera bra. Luftningsnipplarna ska fungera, och det ska inte komma missljud från dem. Om så sker kan det vara läge att byta nipplarna.

Stäng nipplarna och torka upp spill

När du luftat varje element skruvar du åt nippeln ordentligt och torkar upp eventuellt spill. En enstaka droppe gör ingen skada men större vattenmängder kan lätt orsaka vattenskador eller fläckar som inte går bort. Tänk också på att vattnet från elementen inte är det renaste och varken husdjur eller barn bör komma i kontakt med det. Tänk på att stänga nippeln på varje element. Glömmer du en kommer det snart börjar läcka vatten.

Sätt igång systemet

När alla nipplar är tillbakaskruvade kan du starta igång systemet igen. Ställ in elementen och lyssna på dem. Finns det ett litet missljud kvar i ett element kan det gå att lossa luftningsnippeln lite försiktigt. Troligen är det en liten puff luft som cirkulerar runt. Sedan bör elementen vara tysta.