Meny Stäng

Att få mest avkastning på aktierna

avkastning aktier

Många utav oss skulle gärna vilja tjäna mer pengar. Kanske vill man kunna leva gott som pensionär, eller ha en budget för resor och andra nöjen. Ett sätt som kan löna sig ju tidigare du kommer i gång, är nämligen att investera i aktiemarknaden.

Att köpa aktier innebär att investera i marknaden. Du kan göra det på en rad olika sätt, och nedan kommer vi att ge tips om hur du kan göra så säkra affärer som möjligt med högst avkastning.

Den vanligaste regeln för att gå med vinst inom aktiehandel är att köpa aktier när priserna är låga och sälja när priserna är höga. Det är generellt också sant att den säkraste typen av investering är långsiktig, då detta ofta jämnar ut ökningar och fall i dagliga aktiestvängningar. För att se till att du får så hög avkastning som möjligt finns det några strategier du kan följa.

Tydlig strategi

Det första tipset är att från början ha en tydlig strategi med tydliga mål. Skriv ner varför du vill investera i aktier för att få en tydlig bild av vad anledningen till investeringen är. Genom att göra detta kan du locka hjärnan till att bli mer seriös kring dina aktieköp, och kan motivera dig till att lära dig mer om hur marknaden samt köp och försäljningen av aktier fungerar.

Daytrading

Daytrading

Det finns en rad olika tydliga strategier du kan välja mellan med olika nivåer av inblandning och kunskapskrav. Det mest krävande sättet är daytrading. Detta innebär att du gör snabba aktieköp eller valutahandel, även kallat Forex-trading, inom loppet av en dag.

Detta kräver att du är påläst kring ett stort urval av aktier eller valutor samt olika världsevent som kan påverka dessa. Daytrading är mycket volatilt och spekulativt, vilket innebär att du kan vinna mycket men det finns lika stora risker att förlora.

Fundamental analys

En annan strategi som också kräver research men inte i lika stor utsträckning är fundamental analys. Detta innebär att man läser på om de företagen man investerar i och hur de har presterat historiskt för att gissa hur de kommer att prestera i framtiden.

Eftersom även detta kan vara känsligt för globala händelser, kan det vara bra att ha koll på omvärlden och nyheter. Oftast är dock en fundamental analys mer långsiktig än daytrading.

Utdelningsaktier

En tredje strategi innebär att investera i utdelningsaktier. Här investerar du i stora företag som har stabil tillväxt och som erbjuder årlig utdelning. Det är en stabil långsiktig strategi som inte ger väldigt höga, men trofasta utbetalningar varje år, och anses ibland vara en passiv inkomst.

Några exempel på utdelnings-företag inkluderar Coca Cola, Volvo och H&M.

diversifiera din aktieportfölj

Diversifiera

Ett annat vanligt tips är att diversifiera din aktieportfölj. Försök att sprida ut dina aktier så att du inte förlorar alla dina investeringar i en och samma bransch. Till exempel, om du innan pandemin bara investerade i stora flygbolag så som SAS och American Airlines så hade du märkt fort hur den marknaden påverkades drastisk. Diversifierar man i stället aktierna skulle förlusterna jämnat ut sig någorlunda.

Låt någon investera åt dig

Att veta vilken typ av investering som passar just dig och att diversifiera tillräckligt mycket kan vara svårt om du är ny till aktiehandel. Då finns det organisationer och banker som kan hjälpa dig genom att göra jobbet åt dig. Dessa organisationer kan ofta ge dig olika förslag på andelarna långsiktiga och kortsiktiga aktier, samt erbjuda god expertis inom de olika områdena.