Är det möjligt att ta huslån utan kontantinsats?

Givetvis är det alltid bra att ha en kontantinsats och så mycket som möjligt sparat själv när man ska köpa hus eller bostad. Men i verkligheten ser det ju inte alltid ut som i den ultimata livsplanen, vilket innebär att det faktiskt händer att man kan behöva ta huslån utan kontantinsats i vissa fall.

Men hur ligger det egentligen till med detta? Går det ens att ta huslån utan kontantinsats?

Svaret är att sedan år 2010 så går inte detta längre. Reglerna för bolån ändrades nämligen då, till stor del beroende på finanskrisen som startade år 2008, och numera kan man därför inte låna till mer än 85 % av bostadens pris, hur man än vrider och vänder på det. Det hjälper med andra ord inte att vända sig till en annan bank eller liknande, för alla banker följer samma regler gällande detta.

Samma regler gäller för övrigt vare sig det är en bostadsrätt, ett hus eller ett fritidshus man köper.
Däremot finns det förstås inget som förhindrar att du tar separata blancolån eller liknande för att låna till kontantinsatsen du behöver, men om detta är något du överväger att betala bör du ha följande i åtanke:
– Blancolån har ofta en väldigt hög ränta
– Blancolån är inte alls lika förmånliga som de topplån som fanns för detta ändamål förr
– Blancolån har ofta en betydligt kortare återbetalningstid än bolån och topplån.

Dessutom kan ett stort blancolån göra att det blir svårare att få ett bolån, så vi uppmanar till stor försiktighet gällande att ta blancolån för detta ändamål!